Franje inbouwen

Ingebouwde franje is, zoals de naam al zegt, franje waarmee je al rekening houdt als je je project breit. Dat rekening houden doe je natuurlijk altijd, alleen nu brei je de franje in als steken die je later weer uithaalt.

Het is handig om je franje in te bouwen, omdat je, wanneer je klaar bent met je sjaal, geen garen meer nodig hebt voor de franje. Je kunt al je garen op breien. Uithalen is minder werk dan losse stukken meten, knippen en knopen. Bovendien ziet het er wel stoer uit als je in gezelschap opeens je breiwerk uit gaat rafelen.

De beperking van het inbouwen van franje is wel dat je alleen franje kunt maken dwars op de breirichting.

schema breirichting franje

Franje maken

  1. Kant aan het eind van je project alle steken af, behalve die waarvan je franje gaat maken.
Wol & Co franje alle steken
franje afkanten

2. Als je klaar bent met afkanten, knip je de werkdraad door en haalt hem door de lus van de laatste af te kanten steek.

Trek de linkernaald uit de steken.

franje lus doorhalen
franje breipen er uit.

3. Nu ga je de steken uithalen. Je ziet dat je niet verder uit kunt halen dan tot de kolom van de laatst afgekante steek. Dat komt doordat de steken alleen naar beneden uit willen rafelen.

Als je twee toeren uitgehaald hebt, heb je een lus. Dat is de werkdraad die eerst steken maakte.

franje steken uithalen

4. De lussen knoop je twee aan twee aan elkaar. Bij dik garen kun je ook de lus alvast doorknippen en de twee werkdraden aan elkaar knopen. Dit knopen doe je zo veel mogelijk tegen het breiwerk aan.

5. Na het uithalen en knopen van de lussen was en block je je breiwerk. Na het blokken, knip je de franje netjes af.

franje netjes knippen