Wat is het V-tje en wat is het bultje – de steek deel 1

Steken

Wat is het V-tje en wat is het bultje in je breiwerk? Het zijn twee delen van één en dezelfde steek. Een breiwerk wordt gevormd door steken. Dat weet elke breier. Het is handig als je begrijpt hoe een steek in elkaar zit. Of eigenlijk, wat het effect van insteken en omslaan is op de steek. Als je het breiwerk beter kunt lezen, kun je zien waar je bent in je breiwerk, je kunt beter steken ophalen en je kunt controleren of je goed bezig bent.

De draad

Als je naar het plaatje kijkt, zie je goed dat er één draad gebruikt wordt om een lap te breien. Horizontaal neem je de draad mee van de ene steek naar de volgende. Verticaal is er verband doordat je een nieuwe lus maakt door een oude lus heen. De lussen grijpen dus in elkaar, zowel horizontaal als verticaal.

V-tjes

Je ziet ook dat er in het breiwerk V-tjes zitten. Kijk maar naar het breiwerk hierboven. Het V-tje is niet echt een V. Het is een steek waarvan je de bovenkant niet ziet; je ziet alleen de pootjes. De bovenkant van de steek zit aan de achterkant van je breiwerk. Dat kun je zien op de linkerfoto. Je hebt de steek (V) toen je hem af liet glijden naar achteren laten vallen. Dat ging niet vanzelf. Nee, je moest daar wel speciaal één recht voor breien. Op de rechterfoto kun je zien hoe zo’n steek er in gewoon breiwerk uitziet; je ziet de V’s en niet de bovenkant.

Dus: een recht gebreide steek valt naar achteren en daardoor lijkt de oude steek, in de toer onder de breinaald, een V.

Bultjes

Het bultje, dat je ziet in je breiwerk, is niet echt een bultje. Je ziet alleen de bovenkant van de steek. Dat kun je goed zien op de linkerfoto. Het V-tje dat er ook bij hoort, zit nu aan de achterkant van je breiwerk. Om een bultje te kunnen krijgen, moet je wel één averecht breien. De oude (gebreide) steek valt naar voren na het af laten glijden van de nieuwe steek. Op de rechterfoto weer normaal breiwerk. Je ziet echt alleen de bultjes – geen V te bekennen.

Dus: een averecht gebreide steek valt naar voren en daardoor lijkt de oude steek, in de toer onder de breinaald, een bultje.

Je raadde het misschien al

Je raadde het misschien al: ELKE steek bestaat uit een V-tje en een bultje. Zie je aan de ene kant de V, dan zit aan de andere kant van je breiwerk het bultje van dezelfde steek. Zie je een bultje, dan zit aan de andere kant van het breiwerk de V!

In een volgend blog vertellen we meer over de steek.

Ben je geïnteresseerd in de basiskennis van het breien? Bekijk ons e-boek Draad!1 breien – de basis eens.