Ajour randjes breien

Ajour randjes breien is een dankbaar werkje. Je hebt óf een mooie start of het is precies de finishing touch. In dit blog laten we je een handige manier zien om te beginnen met een randje dwars op je breiwerk.

Je begint dus met de rand en daarna pik je lussen op om verder te breien. Om lussen te krijgen die je op kunt pikken maak je aan het begin van elke toer een omslag. Daarna brei je meteen twee steken samen. Je hebt dan weer twee steken waarvan de eerste een lekkere grote en gemakkelijk op te pikken lus is. In de teruggaande toer brei je de lus alsof het een gewone steek is.

Is je rand lang genoeg, dan kant je in de teruggaande toer je rand af, totdat er nog één steek op je naald staat. Deze steek maak je zo groot dat je bolletje erdoor past. Steek je bolletje erdoor en trek de lus aan. Je hebt alles afgekant, maar de draad is niet afgebroken. Je hebt dus geen extra aan- of afhechtwerk en je kunt zo weer verder breien.

Neem nu de lussen op vanaf het punt waar de draad niet zit. Je komt zo mooi uit om weer verder te breien. Brei na het opnemen één toer en gan dan verder in patroon.

Je ziet dat wij in ribbelsteek hebben gebreid. De toeren in ribbelsteek zijn even hoog als de steken breed zijn. Dat is niet zo in tricotsteek. Brei je dwars verder op tricotsteek, dan zul je minder steken op moeten nemen dan je lussen hebt. De verhouding is meestal 3 steken op 4 toeren (hier dus 4 lussen), maar dat zul je even uit moeten proberen. Je brei dan twee lussen en dan twee lussen samenbreien.

Wil je meer weten over ajour breien? Dan is Werkdraad 5 ajour breien een goede keus voor jou. Een compact magazine met de ins and outs van het ajourbreien. Kijk vooral eens in onze webshop!

cover werkdraad 5 ajour breien

Het breischema voor het randje vind je in onze stekenbibliotheek. Het blaadje in het stuk boven de rand vind je volgende week in onze bibliotheek. Veel breiplezier weer!