Sokken breien – sokkenrol projecttasje

Een sokkenrol projecttasje is een geweldige voorbereiding op een zomer waarin je op pad gaat. Regeren is vooruit zien, dus maken we nu alvast een projecttasje voor een sokproject. Want in de zomer is het altijd even zoeken naar een geschikt project. Het project moet mee kunnen onderweg. En je wilt het ook een beetje koel en dus klein houden (wie wil er een hele deken op schoot in de zomer?). Het project moet ook niet te kwetsbaar zijn en zeker niet te moeilijk. Pfff, dat is nogal wat. Jullie weten dat Wol & Co in dit soort situaties altijd teruggrijpt op het breien van een sok. Heerlijk vinden we dat en een sok voldoet aan alle hiervoor genoemde zomerproject-criteria. Woehoe!

Het ideale zomerproject

Een sok is dus ons ideale zomerproject, maar ook een sok wil je onderweg goed op kunnen bergen. Bovendien heb je ook wat gereedschap nodig bij het breien van een sok. Het handigst is het om dat allemaal bij elkaar in één tasje te hebben. Tijd dus om weer eens een projecttasje te maken. Dit keer wagen we een poging om het ideale sokkenbrei-projecttasje te maken. Het is uiteindelijk een rol geworden. Hieronder vind je aanwijzingen voor het maken van je eigen ‘sokkenrol projecttasje’.

Sokken breien - sokkenrol projecttasje

Sokkenrol projecttasje benodigdheden

Drie lapjes niet rekbare stof. Voor de buitenkant 42 cm x 52 cm; de voering 26 cm x 62 cm; en voor het handvat 7 cm x 35 cm.

Een stukje vilt, een lange veter, een centimeter die je kunt verknippen, een stukje elastiek van 12 cm, naaigaren.

Verder heb je een naaimachine, een schaar, spelden, een centimeter en kleermakerskrijt nodig.

Aan de gang

Stap 1

Werk van de buitenkant de zijkanten en de bovenkant af. Dit doe je met de lockmachine of met de zigzag op de naaimachine. En werk ook de bovenkant van de voering af.

sokken breien - sokkenrol projecttasje in de maak

Stap 2

Strijk daarna de bovenrand van de voering 2 cm om. Om altijd een centimeter bij je te hebben, naaien we een stuk van 30 cm in onze sokkenrol. Hiervoor knip je 30 cm van de centimeter af. Leg deze 30 cm tegen de bovenrand (de vouw) van de voering. Je kunt het geheel eventueel even vasthouden met knijpertjes. Stik de voering langs de bovenrand op 3 mm en op 15 mm. Zo zit je centimeter meteen vast.

Stap 3

Na stap 2 leg je de voering op de buitenstof met de goede kanten op elkaar. Speld de zijkanten vast en naai deze. Let op: De onderkant blijft nog even los.

Stap 4

Van links naar rechts leg je de stof glad op elkaar en je meet aan de onderkant 35 cm van de zijkant en steek daar een speld in de stof. Doe dit ook aan de bovenkant van de voering op 35 cm. Maar nu heb je rechts stof over. Dat is om ruimte te maken voor je sokproject.

In de voering en in de buitenstof steek je op de helft van het rechterstuk. Leg de spelden op elkaar. Steek de twee stoffen aan elkaar vast. Plooi nu de voeringstof die je over hebt aan beide zijden en steek de plooien vast. Naai nu de hele onderkant van de voering dicht. Zo, je hebt nu ruimte voor een bolletje wol of een sokproject.

Stap 5

Het rechterstuk heeft ook een klein beetje rek nodig aan de bovenkant, anders valt je sok er zo uit. Pak hiervoor het stukje elastiek. Op het midden steek je een speld. Dit doe je ook met het lossige rechterstuk van de voering. Leg de spelden op elkaar en speld het elastiek aan de voering.

Stap 6

Nu speld je de uiteinden van het elastiek 4 cm van de rechternaad en 4 cm vanaf de speld die je op 35 cm bovenaan de voering stak. Trek het elastiek strak en speld het hier en daar vast. Naai het elastiek vast. Ook tijdens het naaien trek je het elastiek strak. Als je het dan loslaat rimpelt de stof.

Stap 7

De voering ga je keren, maar voordat je dat doet, knip je de hoekjes af. Zo krijg je een mooie scherpe punt in je naaiwerk. Keer na het knippen de voering naar de andere kant. Duw de hoeken uit.

Stap 8

Voordat we verder gaan, maken we het handvat. Werk 1 lange kant van het reepje stof van 7 cm x 35 cm af. Dit kan weer met de zigzag of met een locksteek. Strijk hierna de niet-afgewerkte kant ongeveer 1/3 deel naar binnen. Zorg dat de afgewerkte kant in het midden uitkomt. Stik het handvat op het midden door.

Stap 9

Nu gaan we de voering vast stikken. Dat doen we op maat van de breizaken die we mee willen nemen onderweg. Het rechterstuk is 35 cm glad. Zet hiervoor een speld 35 cm vanaf de rechterkant van de voering. Daarna meten we af hoeveel ruimte een opschrijfboekje, een potlood, een schaar, een haaknaald (voor het ophalen van steken) en een extra set sokkennaalden (voor je weet maar nooit) nodig hebben. Met kleermakerskrijt trekken we lijnen zodat we straks gemakkelijk recht kunnen naaien. Er blijft aan de rechterkant een stukje over. Dat is met opzet.

Stap 10

Het laatste stuk gebruiken we voor het vastzetten van het handvat en de veter. We doen dit met een stukje vilt, zodat we daar de naalden in kunnen steken die we ook mee willen nemen. Want we moeten toch de teen dichtmazen (misschien) en de draadeindes wegwerken (zeker). Als de onderdelen naar je zin liggen, kun je het vaststpelden of met een knijpertje vast zetten. Naai het vilt rondom vast op ongeveer 3 mm van de kant.

Stap 11

Strijk nu de zijkanten en de bovenkant van de flap van de buitenkant 1 cm naar binnen. De zijkanten zijn al naar binnen, omdat je de voering gekeerd had. Stik nu rondom de naden vast op 7 mm.

sokken breien - sokkenrol projecttasje af

Stap 12

Voilá, je sokkenrol projectasje is klaar! Alles heb je zo bij de hand om heerlijk de zomer door te breien. In ons volgende blog zullen we onze zonder-erbij-na-te-hoeven-denken-sok met jullie delen.

Heb je zin om meteen aan een sok te beginnen? Kijk dan eens in onze webshop naar ons sokkenboek Draad!4 sokken breien. En heb je geen sokkenwol meer in de voorraad? Dan kun je de betere handwerkzaak een bolletje vinden. Bijvoorbeeld bij Trollenwol, bij Hooks & Yarn of bij Recht en Averecht.