Wat breien we in de zomer? Sokken natuurlijk!

Wat is er fijner dan een perfect passend paar sokken te dragen in je wandelschoenen? Ook als je niet van wandelen houdt zijn sokken geweldig om te breien. Je werkt aan een klein project (heel fijn in de zomer), je kunt het makkelijk meenemen onderweg, je hebt er niet te veel garen voor nodig (handig als je weinig bagage mee kan nemen), je kunt er motieven in uitproberen, je kunt er je restjes in verwerken. En net wanneer het breien saai begint te worden, kun je aan een nieuw onderdeel van de sok beginnen! Bovendien hoef je na het breien alleen een paar draadjes weg te werken en je project is klaar.

Wil je leren sokken breien of je kennis verdiepen? Kijk dan eens naar ons boek Draad! 4 sokken breien.

Om een goede sok te kunnen breien, moet je met een paar dingen rekening houden. Het is zonde om veel werk te verzetten en dan ontevreden te zijn met het resultaat.

4-draads

Constructie van de draad: 4-draads in dit geval.

samenstelling van het garen

Samenstelling van het garen.

Wasvoorschriften

Constructie en samenstelling van het garen

Sokken draag je natuurlijk vaak in schoenen. Je sok schuurt heen en weer tussen je voet en je schoen. Dit vraagt om stevig garen. Als je een speciaal sokkengaren gebruikt, ben je al een eind op de goede weg. Een sokkengaren bestaat altijd uit een vezel met een toevoeging van polyamide. Dit is voor de duurzaamheid van je garen. Je kunt daarnaast nog letten op de stevigheid van het garen zelf. Hoe strakker het in elkaar gedraaid is (de twijning van het garen), hoe sterker het garen zal zijn. Ook het aantal draden in de draad zelf (4-draads of 6-draads) is nog van belang voor de stevigheid.

Verder wil je dat je sokken vocht op kunnen nemen. In de loop van de dag moeten je voeten warmte kwijt en soms gaan ze dan zweten. Als je dan sokken aan hebt die vocht op kunnen nemen, blijven je voeten prettig aanvoelen. Wol is een materiaal dat heel goed vocht opneemt (tot wel 30% van het eigen gewicht). Sokkengaren bestaan dan ook vaak voor een groot gedeelte uit wol.

Sokken moeten ook goed wasbaar zijn. Heel handig dus als het garen in de wasmachine gewassen kan worden. De wasvoorschriften vind je op de bolband.

Wol & co koffieboontjes
Wol & Co Kabel met afgehaalde steek
sok-ajour nr 6

Elastisch

Dan is het natuurlijk ook fijn als je sokken goed om je voet zitten en niet afzakken. Dit kan alleen maar met een rekbare sok. Want een sok die precies past, maar niet rekt, werkt niet.

Het garen zelf zorgt voor rek: wol is een rekbaar materiaal en ook de twijning van het garen zorgt voor rek.

Ook het motief dan je breit, kan voor rek zorgen. Denk maar aan de boordsteek. Door het afwisselen van rechte en averechte steken wordt het breiwerk een stuk beter rekbaar dan wanneer je alleen tricotsteek breit. In onze stekenbibliotheek vind je een hele verzameling motieven die heel geschikt zijn voor sokken.

Wol & Co Opal cotton premium

Tegenwoordig worden er ook wel sokkengarens met een mix van katoen of andere plantaardige vezels gemaakt. Hierin zit heel vaak toch ook wol om te zorgen dat het garen rekt. Als je niet tegen wol kunt, moet je daar dus wel even op letten.

Al met al loont het dus wel de moeite om sokken ook echt met een daarvoor bedoeld garen te breien. Als je het juiste garen gebruikt, hoef je alleen nog over het model en het motief na te denken. Het ideale sokkengaren is dan ook een wollen garen met een kunstdraad er in gemixt. Het garen moet een behoorlijke twijning hebben van in elk geval 4 draden. Het meeste sokkengaren bestaat uit 75% wol en 25% polyamide. Ook als er andere natuurlijke materialen verwerkt worden in het garen is het voor de stevigheid van de sokken belangrijk dat er minsterns 20% polyamide in het sokkengaren zit.