Samische wanten

Samische wanten

Bij toeval een tentoonstelling over Samische wanten tegen komen, dat is nog eens leuk voor een breier. En nog leuker: in die tentoonstellingsruimte een workshop kunnen volgen. Dat hebben we dus gedaan, een dagje Samische wanten bekijken, de geschiedenis horen en ondertussen wat breien. De tentoonstelling en dus ook de workshop waren in een oude glasfabriek in Zweden, een inspirerende omgeving.

De tentoonstelling is samengesteld door Erika Nordvall Falck, zij verzamelt vanaf haar tienerjaren al Samische wanten en is gefascineerd door het verhaal achter deze wanten. De wanten komen allemaal uit de regio rond Jukkasjärvi en Jokkmokk. Wat onmiddellijk opvalt, zijn de heldere, meestal primaire kleuren die in de wanten zijn gebruikt. Hoofdkleuren zijn rood, blauw, geel, groen en soms wit en zwart.

Samische wanten worden gebreid van 100% wollen kamgaren, zodat de patronen duidelijk zichtbaar blijven. Er werd met zeer dunne naalden gebreid, denk aan 1,5 tot 2,25 mm. Daardoor zijn de wanten stevig, warm en duurzaam. Wel een een pittig breiwerkje hebben we gemerkt, lekker soepel doorbreien gaat lastig.
Het patroon van de wanten is vrij simpel en er zijn eigenlijk geen regels voor de motieven. Alles mag dus en daardoor maakt elke breier een uniek paar wanten, soms met een boodschap voor de drager erin verwerkt.

Wil je meer weten over Samische wanten, dan is er leuk (Engelstalig) boek over de historie. Je kunt het bestellen in Zweden. In dezelfde webwinkel vind je ook het Siessá garen, patronen en breipakketten.
In onze stekenbibliotheek vind je allerlei inbreimotieven die je prima kunt gebruiken in je eigen wanten.

fancy mittens erika nordvall falck