Sokken breien – een kniekous

Kniekousen

Sokken breien – een kniekousbreien is niet veel anders dan een lange sok breien. En hoe leuk is het om zelf fleurige kniekousen te breien? Je kunt veel meer motief kwijt op het been en een kous is een stuk beter zichtbaar dan een sok. En vergeet niet hoe lekker warm een kniekous is.

Maar … die kuit, hoe doe je dat?

Hieronder vind je een percentage systeem dat werk. Let wel, het is een algemene berekening en benen en kuiten verschillen per persoon. Wij breiden een voorbeeldexemplaar met, voor de duidelijkheid, verschillende kleuren voor de verschillende onderdelen.

Aanwijzingen in het percentageschema

In de aanwijzingen hieronder vind je alleen het been van de kniekous tussen enkel en knieholte. De teen, de voet, (de spie) en de hiel brei je zoals je dat het liefste doet. Je kunt op onze site basispatronen vinden voor sokken vanaf de boord en ook vanaf de teen.

Je kunt een kniekous, net als een sok, been-eerst of teen-eerst breien. Om de aanwijzingen zo simpel mogelijk te houden, hebben we in de beschrijving meer/min gebruikt. Brei je van teen naar boord dan meerder je voor de kuit. Brei je van boord naar teen dan minder je voor de kuit. Je meerdert of mindert in elke meer/min toer steeds twee steken. Meestal doe je dat middenachter op de kuit, maar laat je niets voorschrijven, want dat kan natuurlijk ook prima aan de zijkanten van de kous.

De getallen die uit de berekeningen komen, rond je af naar boven.

Berekeningen

Okay, we hebben lang genoeg gepraat. We gaan aan de slag. Het berekenen van het been van de kniekous.

 

Wol & Co Brei eens een kniekous 2

1. Neem een (basis) sokpatroon van een sok die je lekker zit.

2. Noteer het aantal steken in de voet tussen de spie en de teen. Dit is V.

3.Voor de boord bereken je het volgende:

a. Het aantal steken in de boord = V x 1,33

b. Het aantal toeren in de boord = V x 0,3

4. Toeren na de boord / voor de boord = 3a x 0,5

Wol & Co Brei eens een kniekous 5c en 5d

5. Vorming van de kuit:

a. het vormen van de kuit gebeurt over V aantal toeren.

b. steken te minderen of meerderen: 3a -/- V

c. bij twee st. meer/min per toer; aantal toeren waarin meer/min = 5b : 2

d. tussentoeren tussen de meer/min toeren: 5a : 5c

Zo ga je breien voor de kuit: brei één min/meer ronde, brei 5d, brei min/meer ronde, brei 5d, etc. tot je het aantal meer/min rondes (5c) gebreid hebt. Je laatste tr. is een min/meer ronde.

Wol & Co Brei eens een kniekous 6

6. Aantal toeren tussen kuit en enkel: V : 2

Na de berekeningen

Nu je alle berekeningen hebt gedaan, kun je aan de slag. Voor een been-eerst kous werk je eerst het schema door, daarna brei je de hiel, eventueel een spie, de voet en de teen.

Wil je een teen-eerst kous breien? Brei het gekozen (basis) sokpatroon tot de hiel klaar is. Daarna werk je het schema hierboven in omgekeerde volgorde af.

Draad!4 sokken breien

draad 4 en werkdraad 4 bundel

Wil je meer weten over het breien van sokken? Dan is Draad! 4 sokken breien echt een boek voor jou. Alles staat er in en met dit boek kent sokken breien geen geheimen meer voor jou. We hebben ook een serie magazines: Werkdraad. In onze werkdraden vind je uitgebreide uitleg over verschillende technieken in woord en beeld.

En goede sokkengarens, advies en leuke accessoires vind je o.a. bij Hooks & Yarn en bij Trollenwol.

Heel veel breiplezier!