Wol & Co knoopsgaten in de bies 2

Rond knoopsgat

Als je weken aan iets hebt zitten breien, is het fijn als de knoopsgaten ook mooi zijn. Dat geeft net de finishing touch aan je project.

Een rond knoopsgat is handig om te kunnen maken. Omdat het rond is, kun je het in een bies maken die je vertikaal breit en ook in een bies die je horizontaal breit. Dit is dus fijne basiskennis om te hebben.

Een rond knoopsgat maak je zo:

  1. Je breit tot 1 steek voor waar je het knoopsgat wilt hebben, AAB, omslag maken, brei de toer uit.
  2. In de volgende toer brei je de omslag zoals je een steek zou breien die daar had moeten komen. Brei de toer uit.
  3. Brei in de derde toer de steek die boven de omslag zit verdraaid. Zo ziet het er mooi uit.

Dit kleine knoopsgaatje is mooi in fijn breiwerk en ik kinderkleding.

Brei in de derde toer de steek die boven de omslag zit verdraaid.

Uitlubberen van je knoopsgat

Breiwerk is rekbaar, dus kan je knoopsgat na een paar keer gebruiken er rommelig uit gaan zien. Zorg er daarom voor dat de omslag vrij strak is en dat de AAB ook strak gemaakt wordt.

Voor extra versteviging zou je een naaidraad (die is niet rekbaar) mee kunnen breien met de AAB en de omslag. Ik zou dan de steek voor de AAB en de steek na de omslag oom meenemen.

Plaatsing van het knoopsgat

Je wilt dat je knoopsgaten zo min mogelijk opvallen. In een boordpatroon kun je daarom je knoopsgat het beste in een averechte kolom maken.

De ruimte tussen de knoopsgaten moet bovendien mooi verdeeld zijn. Het is daarom handig om eerst het stuk te breien waarop de knopen genaaid gaan worden. Je kunt dan precies het aantal steken en toeren tellen en zo exact uitrekenen waar je knoopsgat moet komen.

Wol & Co Knoopsgat in boordsteek

Tip

Maak je knoopsgat iets dichter bij het pand dan bij de rand van de bies. Als je vest dicht is, trekken de knopen namelijk een beetje. Door de knoopsgaten dichter bij het pand te zetten, lijkt het of ze toch in het midden zitten.

Tenslotte

Dit kleine knoopsgaatje is mooi in fijn breiwerk en in kinderkleding. Een bol knoopje is leuk bij dit knoopsgat. Pas de knopen even voordat je ze aan gaat naaien en kies een knoop dit strak door het gat past. Er kunnen altijd grotere knopen door het knoopsgat dan je denkt.