Wol & Co Supersoft XXL Pakket

Heb ik genoeg garen?

“Heb ik genoeg garen?”, vroeg ik mij af, terwijl ik mijn XL-sjaal aan het haken was. In mijn patroon staat dat de sjaal twee meter breed wordt en ik wil hem eigenlijk zo groot mogelijk. Dus ik wil haken tot mijn garen zoveel mogelijk op is. De laatste toer is enorm lang en moet van één kleur. Daarom wil ik weten of ik zo’n toer kan maken, voordat ik er aan ga beginnen. Kortom ik moet gaan rekenen.

Stap 1 – Tot het midden

Eerst haak ik tot ongeveer in het midden van een toer. Zo wordt mijn meting niet vertekend door de meerderingen aan de zijkanten.

Wol & Co, heb ik genoeg garen 1

Stap 2 – Markering 1

Dan knoop ik vlak onder de haaknaald een stukje contrasterend draad. Zorg er voor dat de steek om de naald goed aangetrokken is. Schuif de knoop helemaal tot tegen het lusje op de naald. Trek het draadje aan zodat het straks niet verschuift.

Wol & Co, heb ik genoeg garen 2

Stap 3 – Meten

Om steken te kunnen tellen is het handig om een makkelijk te onthouden draadlengte te hebben. Ik kies voor één meter. De centimeter leg ik langs de werkdraad en ik meet precies die ene meter af.

Wol & Co, heb ik genoeg garen 3

Stap 4 – Markering 2

Om te weten waar de meter eindigt, knoop ik weer een draadje om de werkdraad. Dit doe ik precies op 0 cm. Tussen de twee markeringen heb ik nu één meter werkdraad afgemeten.

Wol & Co, heb ik genoeg garen 4

Stap 5 – Haak met één meter draad

Om te kunnen weten hoeveel steken er in die ene meter draad passen, ga ik haken tot ik bij de tweede markering aangekomen ben.

Let op dat je de tweede markering niet per ongeluk verschuift, want dan kloppen je berekeningen straks niet.

Wol & Co, heb ik genoeg garen 5

Stap 6 – Heb ik genoeg garen

Als ik de haaknaald uit mijn werk haal, kan ik tellen hoeveel motiefherhalingen ik gemaakt heb met één meter garen.

Hier heb ik vier (en een beetje) herhalingen met één meter gedaan.

Berekening:

  1. Dus ik heb vier (en een beetje) herhalingen met één meter gedaan.
  2. Ik moet straks zo’n 120 herhalingen kunnen haken om de laatste toer tot een goed einde te brengen.
  3. Dus 120 motieven / 4 motieven per meter = (minstens) 30 meter garen heb ik nodig om de toer te kunnen maken.
  4. Ik kan de meters gewoon afmeten of ik kan het gewicht van het garen berekenen (áls ik dat tenminste weet).
  5. De looplengte van mijn garen (Supersoft van Holst Garn) is 55 meter in 10 gram. Ik reken ruim en reserveer 9 à 10 gram voor de laatste toer.
Wol & Co, heb ik genoeg garen 6

Ten Slotte

Belangrijk bij het tellen van de steken op één meter is dat het proeflapje met dezelfde steek is gemaakt als die waarmee je ook je project gaat maken.

Vreemd eigenlijk, dat bij proeflapjes deze meting nooit gedaan wordt! Vanaf nu ga ik in elk proeflapje dat ik brei ook tellen hoeveel steken ik op één meter kan maken.

En natuurlijk: Deze manier van garen berekenen is ook heel goed in breiwerk te gebruiken. Je gaat dan op exact dezelfde manier te werk.

Wol & Co Hoeveel garen heb ik nodig in breiwerk
Wol & Co Supersoft XXL Pakket