Naalden opbergen

Naalden opbergen, en dan zo dat je ook makkelijk en snel de juiste naald weer terug kunt vinden, dat is voor ons een kleine uitdaging. Tenminste, voor de ene helft van Wol & Co wat meer dan voor de andere helft.

Je kunt je rondbreinaalden opbergen door ze gewoon in een laatje te gooien, of je laat de naalden in hun originele verpakking en ordent ze op dikte en lengte. Jullie mogen raden welk laatje bij wie hoort…

Rondbreinaalden met een kabel die niet krult, kan je prima opgerold opbergen. Voor naalden met kabels die makkelijk krullen, is dat eigenlijk minder goed. Die naalden kun je ophangen aan een haak op een bord bijvoorbeeld. Je kunt zelf van gaatjesboard (zoekterm: peg board) zo’n ophangsysteem knutselen. Heb je wat minder tijd en zin, dan is er Ikea met een strakke variant.

Op de foto hieronder staat het bord los tegen de muur. Dat krijg je met een net behangen en geschilderde muur, daar wil je even geen gaatjes in boren. Hangend is zo’n bord natuurlijk veel handiger. Hang ‘m vooral niet de dicht op een kastje, wat ruimte onder het bord is praktisch. Er zijn allerlei handige haken, bakjes, knijpers en zelfs elastieken voor dit bord.

naalden opbergen
Naalden met knop opbergen

Naalden met een knop kun je prima in een pot zetten. De dikte staat op de knop, je kunt de juiste naald makkelijk vinden. Je kunt ze ook in naaldenkoker bewaren, zorg er dan voor de knop aan de korte kant van de koker zit. Nadeel is dat er niet zo veel naalden met knop in de koken passen. Naalden zonder knop, sokkennaalden dus, passen makkelijker in zo’n koker. Alleen, geordend zijn ze dan nog niet.

Sokkennaalden opbergen

Sokkennaalden zijn altijd met z’n vijven, en die wil je bij elkaar houden. Wij gebruiken daar van alles voor, maar meestal heeft het iets met haar te maken. Denk aan dunne en dikkere haarelastieken, haarklemmetjes en de super handige spiralen. Die spiralen knip je in een paar stukken. De stukjes wikkel je om de vijf naalden heen. En de nette helft van Wol & Co bewaart de sokkennaalden in de originele verpakking in een la.

Een naaldenetui houdt je naalden ook netjes bij elkaar en je kunt ze gelijk rangschikken op dikte. Binnenkort leggen we je in een blog uit hoe zo’n handige naaldenetui maakt. En je ziet dat je er ook leuk op kunt borduren.

De naalden waar je mee breit beschermen

 Als je met een project bezig bent en het even aan de kant legt, gaat het meestal wel goed met je naalden. Ruim je je project wat beter op, om bijvoorbeeld mee te nemen in een tas, dan kan er wel eens een naald krom worden of uit je werk raken. Vooral bij sokkenbreiwerkjes is dat gevaar aanwezig, zeker een metalen sokkennaald glijdt heel makkelijk uit je werk. Om dat te voorkomen zijn er handig hulpmiddelen, kijk maar op de onderstaande foto’s.

Je ziet, naalden opbergen kan op veel manieren, kies vooral die manier die jij handig en praktisch vindt.