Kleuren in Fair Isle breien, tips en trucs

Kleuren in Fair Isle breiwerk kiezen en gebruiken is wat de meeste van ons zo aantrekt in deze vorm van inbreien. Maar het kan een uitdaging zijn. Combineren de kleuren goed, en heb je dan ook nog voldoende contrast tussen motief- en achtergrondkleur? Of: hoe houd ik het subtiel maar toch interessant? In deze blogpost geven we je wat tips en trucs om bijvoorbeeld kleurovergang wat subtieler te maken, en hoe je gemêleerde garens kunt gebruiken bij het kiezen en combineren van kleuren in Fair Isle breien.

Kleuren in Fair Isle breien

De overgang tussen twee contrasterende kleuren wat subtieler maken

In ons gebreide voorbeeld zijn een aantal pittige kleuren met elkaar gecombineerd. Dat was ook de bedoeling. Maar het contrast tussen de hardroze magenta kleur en het zachtere lichtgroen mocht wel wat minder. Dat hebben we opgelost door een spikkel motief te breien. Ruiten met om en om steken in magenta en groen. Het contrast blijft hoog, maar de spikkels maken het wat zachter voor het oog.

In hetzelfde voorbeeld zie je dat een klein zigzag motief de overgang naar een andere kleur ook wat rustiger maakt. Boven de magenta ruiten zie je de combinatie van twee kleuren die bijna te weinig contrast met elkaar hebben. Het overgangsmotief is in dit geval een in elkaar grijpend hekje.

Van lichte naar donkere kleuren in je Fair Isle breiwerk

In veel Fair Isle motieven vind je een duidelijke middenbaan, lichter of donkerder dan de omgeving. In die middenbaan wordt er vaak een accent gegeven door een extra kleur, de zogenaamde tic. In ons boek Draad! 5 Fair Isle breien lees je daar meer over.
In het gebreide voorbeeld van de ruiten zie je een lichtblauwe middenbaan met roodbruine accentkleur, omgeven door donkerblauw. De achtergrondkleur in de lichte beige. Nu kan je natuurlijk rustig van licht beige naar donkerblauw gaan, en dan de lichtblauwe middenbaan breien. Het licht effect van de middenbaan wordt dan wel minder, omdat beige in de buurt is. En het contrast tussen beige en donkerblauw is best groot, en krijgt dan veel aandacht.
Een truc is dan om van licht beige via lichtblauw en middenblauw naar de donkerste blauw te gaan. De ruiten in ons voorbeeld maken een mooie overgangsmotief.

Makkelijk kleuren combinaties maken door gemêleerde garens te gebruiken

Vind je het kleuren in Fair Isle breien sowieso wat lastig? Kies dan eens voor gemêleerde (in het Engels: heathered) garens. Dat zijn garens die niet helemaal effen zijn. Elke draad heeft een hoofdkleur en één of meerdere extra kleuren. Kijk naar het voorbeeld van de weefruit hierboven. In de roze kleur zie je wat geel en oranje, daardoor past het prima bij het roodbruine van het bovenste deel in zich. De blauwe kleur heeft wat roze/paars in zich en past daardoor goed bij dezelfde roze kleur. Heel handig dus.

Voorbeelden van gemêleerde garens zijn Holst Garn Supersoft en Jamison of Shetland Spindrift.

Motieven, kleuren en proeflapje

Bedenk goed dat vorm en grootte van je Fair isle motief ook van belang zijn. Daarom zeggen we het nog maar eens: brei een proeflapje waarin je alles uitprobeert, kleuren, motieven en technieken.

Wil meer weten over Fair Isle breien en snel aan de slag? Dan is ons boek Draad! 5 Fair Isle breien wat voor jou.