Wat is inspiratie?

Iedereen mist het wel eens: inspiratie. Eigenlijk best een vaag begrip ‘inspiratie’, dus ik pak het woordenboek er eerst maar eens bij.

Volgens de Van Dale:

  1. bezieling
  2. ingeving
  3. plotselinge gedachte

Vooral die laatste betekenis spreekt me aan door de voorbeeldzin in het (papieren) woordenboek: Een inspiratie krijgen, hebben, een inval, een gelukkige gedachte. Dan lees ik bij ‘inspireren’: de geest gaande maken. En in één van de voorbeeldzinnen wordt er nog gesproken van kruisbestuiving. Dat laatste is wel een geinige gedachte: door een inval of een gelukkige (goede) gedachte (misschien wel van een ander) wordt mijn inspiratie aangewakkerd.

Inspiratie krijgen

En toch zit je soms vast. Dan komen de goede invallen niet en dan voel je je geblokkeerd. Kennelijk blijft die geest niet van zelf aan de gang. Ik ben gaan zoeken naar advies voor het houden of krijgen van inspiratie. Je leest dan vooral dat je het beste inspiratie krijgt als je:

  1. ontspant;
  2. een omgeving opzoekt waarin er niets van je verwacht wordt;
  3. je niet te veel af laat leiden (telefoon?);
  4. uit je dagelijkse sleur stapt.

Kortom: Zoek een activiteit of omgeving op waarin je je prettig voelt en waarin de druk om te produceren er (even) niet is en waarin je kunt opgaan in wat je doet zonder afgeleid te worden.

Op pad

Dat ga ik doen. Hoewel ik prima thuis met een boek op de bank kan neerploffen, ga ik op pad. Ik zoek een plek die ik leuk vind en die niets te maken heeft met wat ik eigenlijk ‘moet’. Die plek wordt de Hortus Botanicus in LeidenIk neem mijn fototoestel mee, omdat ik het leuk vind om foto’s te maken, maar mijn smartphone laat ik thuis.

Wol&Co, inspiratie beeld, structuur, plantblad 1
Wol&Co, inspiratie beeld, structuur, plantblad 2
Wol&Co, inspiratie beeld, structuur, plantblad 3
Wol&Co, inspiratie beeld, structuur, plantblad 4

In de hortus heb ik blaadjes gefotografeerd en natuurlijk was het heerlijk om niet door mijn telefoon gestoord te worden.

Het bijzondere was dat me, doordat ik ongedwongen van al het groens genoot, van alles in de bladeren opviel: de prachtige monochrome kleurschema’s, de bladvormen en de bladtekeningen. Mijn ideeënhoofd ging ‘aan’ en in gedachten zag ik allerlei shawls ontstaan. Of die er ook echt gaan komen, weet ik niet, alleen de ideeën waren al leuk!

Sytske, 14 mei 2017.