Spuugvilten

Wanneer je werkt met een 100% wollen draad kun je de nieuwe draad aan de oude draad spuugvilten. Dit is superhandig, want je hebt dan geen draadeinden in te weven als je project klaar is.

Voorwaarde is wel dat je wol niet te veel bewerkt is. Je kunt niet vilten met een wollen garen die in de wasmachine kan of met extra zacht gemaakte wol. Van deze wollen draden zijn de schubben namelijk bewerkt en die heb je nu juist nodig bij het vilten. Ook kamgarens, synthetische garens en plantaardige garens zijn niet te vilten.

Het wollen garen dat we hier gebruiken is Supersoft van Holst Garn. Dit is een garen waarbij de vezels dwars door elkaar in de draad zitten. Hierdoor kan het vilten.

Vilten stap 1

Zorg dat het uiteinde van de draad een beetje rafelig is. Knip de draad dus niet, maar trek hem stuk.

Draai de draden uit elkaar en trek de helft van de draad weg. Dit doe je zo’n 5 cm van het draadeinde af.

Wol & Co Spuugvilten stap 1

Stap 2

Lik aan je handpalmen (ja, echt doen, want de enzymen in je spuug zorgen voor het vilten). Leg nu de draden tegen elkaar in in je handpalm.

Wol & Co Spuugvilten stap 2

Stap 3

Leg je handpalmen op elkaar en rol/wrijf de draden over en tegen elkaar aan. Door je spuug zullen de draden nu in elkaar gaan zitten.

Als het niet helemaal aan elkaar zit, kun je nog eens aan je handpalmen likken.

Stap 4

Klaar is je draad!

Tip

Vind je het niet prettig om met spuug te werken dan kun je ook met lauw-warm zeepwater vilten. Het water moet dan wel echt zeperig en behoorlijk warm zijn.

Wol & Co Spuugvilten stap 4