Een toverbol maken

Een toverbol maken is een goed idee als je restjes garen hebt. Het idee is dat je een gemêleerde bol garen maakt van (restjes uit) je eigen garenvoorraad. In een toverbol zitten draden van verschillende kleuren achter elkaar op de bol gewonden. Je hoeft dan niet meer na te denken over welk kleur je nu weer zal kiezen voor je streepjes breiwerk.

Je kunt op twee manieren het garen kiezen.

  1. Garens met contrast, zodat het streepeffect goed te zien is.
  2. Garens uit één kleurfamilie, zodat je, bijvoorbeeld, een subtiel achtergrondeffect krijgt in Fair Isle breiwerk. Christel Seyfahrt doet dat bijvoorbeeld veel voor haar achtergrondkleuren.
Wol-Co-toverbol-1

Wij kozen hier voor allerlei tinten grijs met een rood en cyclaamroze accentdraad.

Om de lengte van de verschillende draden te kiezen, hebben we een (digitale) dobbelsteen gebruikt (en soms gesmokkeld natuurlijk).

Zo ga je te werk:

  1. Kies je kleuren;
  2. Je kunt je bollen op een door jou gekozen volgorde leggen;
  3. Gooi de dobbelsteen;
  4. Meet de gegooide lengte af op de wolwinder;
  5. Verbind de volgende draad met de draad op de wolwinder*;
  6. Gooi de dobbelsteen;
  7. Meet de lengte af op de wolwinder.

Herhaal stap 4 t/m 6. Tot je genoeg toverbollen hebt voor je project.

*Als je een echt wollen garen hebt, dan is het makkelijk om de draden aan elkaar te vilten. We schreven hier eerder al eens een blog over. Is je garen niet van wol, dan is een zo onzichtbaar mogelijke knoop nodig. Hier vind je een handige uitleg van Dol op Wol.

Wij gaan een sjaal maken en wisselen een ribbel toverbolgaren af met een ribbel effen donkergrijs garen. We gebruiken een motief uit onze eigen stekenbibliotheek: Gebroken ribbel sequence in twee kleuren. Het ziet er nu al leuk uit.

Het garen dat we gebruiken is Supersoft van Holst Garn. Dat is een garen dat gaat bloemen na het wassen. Daarom ziet het breiwerk er nu nog een beetje gaterig uit.

Wil je meer weten over het gebruik van kleuren? Dan is ons e-book Draad!3 breien en kleur een aanrader.