Vest met een ronde pas van Léttlopi garen

Al tijden stond het breien met het IJslandse Léttlopi garen op ons verlanglijstje. Op één of andere manier kwam het er nooit van, tot we een start maakten met ons laatste boek, Draad! 5 Fair Isle breien. Sytske ontwierp een trui met een ronde pas, met de bedoeling dat het patroon in het boek zou komen. Uiteindelijk gebeurde dat niet, maar het trui patroon staat ondertussen wel in onze webshop. En gelijk werd duidelijk dat er dan ook een vest van Léttlopi garen met een ronde pas moest komen. Het is een echt buiten vest geworden, prima te dragen als jasje in het voorjaar. Het is ook een goed patroon om het breien van een bottom up vest met een ronde pas eens uit te proberen.

vest met ronde pas in Léttlopi garen

Van onder naar boven en doorknippen

Je breit dit vest dus bottom up, dat wil zeggen: je begint bij de boord onderaan het vest. Je breit in het rond, met knipsteken middenvoor. Je knipt de koker middenvoor door om het vest open te krijgen.

In de praktijk gaat dat zo: je breit eerst de koker (voor- en achterpand met een knipbies) tot armsgat hoogte en houdt de steken levend, zoals dat heet. Dan brei je de twee mouwen tot dezelfde armsgat hoogte. Daarna combineer je de koker en de twee mouwen en breit het geheel verder met een ronde pas met minderingen tot aan de halsafkanting. Het patroon legt dit principe goed en duidelijk uit o.a. met behulp van schematische tekening van het samenvoegen.

Je kunt dan of eerst de boorden opnemen en dan doorknippen of andersom. Het doorknippen van dit garen is echt fijn, het garen haakt erg goed in elkaar, zo goed zelfs dat we niet gezekerd hebben.

Maten en pasvorm

We hebben de trui als uitgangspunt genomen en dezelfde frisse kleuren gebruikt. De inbreimotieven zijn niet erg gecompliceerd, zodat je ook makkelijk je eigen kleuren kunt kiezen.

Het vest heeft voldoende overwijdte om het makkelijk over iets anders aan te kunnen trekken. Wil je een wat meer aansluitend vest hebben? Kijk dan even goed naar de maten en brei eventueel een maatje kleiner. In het patroon staan de maten S, M, L en XL uitgewerkt, met de maten in cm en in een tekening.

Het Linnea vest heeft alles in zich om je favoriete buiten vest te worden. En het maken zal je ook veel breiplezier opleveren, tenslotte is de weg naar het einddoel ook belangrijk.

Je vindt het patroon hier.

En als het weer kan, hier wat info over het bezoeken van IJsland.

Wil je je verdiepen in het breien van Fair isle, het doorknippen van je breiwerk en meer, kijk dan eens naar ons boek Draad! 5 Fair Isle breien.