Vervilten van wollen garens

Normaal gesproken wil je liever niet dat je gebreide stukken vervilten. Maar het gegeven dat wol vervilt, kun je ook in je voordeel gebruiken, kijk maar naar de meeste fantasievolle viltcreaties die kunstenaars maken.

Het vervilten van wollen garens is in feite niet moeilijk en kan zelfs gewoon in de wasmachine worden gedaan. Alle materiaal dat uit 100% wol bestaat kan je laten vervilten.

Als je op de wolwikkel ziet staan dat het garen uit 100% wol gemaakt is en dat het op de hand gewassen moet worden, vervilt het garen waarschijnlijk gemakkelijk.

Om te kunnen vervilten heeft wol warm water, zeep en beweging nodig. Maar de krimp is ook afhankelijk van hoe los of vast je brei- of haakwerk is. Een proeflapje om te zien hoe groot de krimp is, is dus een must.

Wol & Co, symbool handwas

Het handwas-symbool

vervilten van wollen garens
Wol & Co, proeflapje

Proeflapje maken

Zet een proeflapje op voor ca. 25 x 25 cm en van garen dat bestaat uit 100% wol.

Let op: zorg dat het garen geen superwash-behandeling heeft gehad, want dan kan het niet vervilten.

Als het lapje klaar is kant je het af. Daarna rijg je in een contrasterende kleur, in losse steken en in het midden van het lapje, een vierkant van 10 bij 10 cm.

Wassen

Het proeflapje kun je daarna wassen bij 40 graden op een gewoon programma met een gewoon wasmiddel

Als het lapje (of elk ander creatief kunstwerk) uit de wasmachine komt, kan het er nogal verfomfaaid uitzien. Trek wat aan het lapje om het weer plat en recht te krijgen.

Tip: als je sloffen wilt vervilten is het handig ze te vullen met bijvoorbeeld bubbeltjes folie, zodat de buitenkant van de sloffen niet aan elkaar vilt.

Krimp berekenen

Na het vilten kun je dan zien hoe groot de krimp is door het vierkant. Je maakt de volgende berekening:

oude afmeting – nieuwe afmeting = krimp in cm

krimp in cm / oude afmeting x 100% = krimppercentage.

vervilten van wollen garens

Vilten met supersoft van Holst Garn

We hebben gebreide lapjes van Holst Garn Supersoft vervilt. We hebben de lapjes gewoon in de wasmachine gegooid bij de andere was, op 40 graden met een normaal wasmiddel gewassen.

De krimp in de breedte was gemiddeld 27%.

De krimp in de hoogte was gemiddeld 31%.

Als je een lap breit en er daarna vormen uit knipt, maakt het niet heel erg uit hoe de krimp precies is.

Wil je een project breien en dan in de wasmachine vilten, bijvoorbeeld sloffen, dan is het wel belangrijk dat je precies weet hoeveel krimp er is.

Dan is het nog belangrijker om eerst een proeflapje te breien en te vervilten. Houd ook even bij hoe heet het project gewassen is en met welk wasmiddel. Dan kun je straks als je het eigenlijke project gaat vervilten precies hetzelfde doen.

gevilte lapjes

Verzorgen van je vervilte object

Ook bij een volgende wasbeurt zullen je kunstwerken verder vervilten.

Als je dat niet wilt, moet je ze voorzichtig met de hand wassen op 20 graden en met een wolwasmiddel.  Het vervilte object laat je even in het water liggen, niet wrijven.

Rol je viltwerk in een badstof handdoek en druk het water er stevig uit te drukken.

Trek het model weer in vorm en laat het drogen.

geborduurde viltpoppetjes

In een volgend blog laten we zien hoe je

van een vervilt lapje leuke vingerpoppetjes maakt.