verstevigde hiel met blokmotief

Een verstevigde hiel met blokmotief in helix-strepen

Vandaag een blog over het maken van een verstevigde hiel met blokmotief in een sok met helix-strepen. Je krijgt dus een gestreepte sok en een geblokte hiel in dezelfde kleuren. Leuk én duurzaam.

verstevigde hiel in blokmotief

Het breien van streepjessokken op de helix-manier heeft als groot voordeel dat je kleurwisselingen prachtig worden doordat je de ene kleur a.h.w. over de andere breit. Nadeel is dan dat je bij de hiel niet met twee kleuren tegelijk aankomt. Dat geeft niets. We breien nu gewoon wel door tot de twee kleuren aan het einde van naald 4 zitten.

De hiel brei je over de naalden 1 en 2, heen en terug met een even aantal steken. Bovendien brei je de hiel met twee kleuren en ook nog verstevigd. Je eerste toer brei je met de kleur die er niet (als streep) onder zit. We noemen dit kleur A.

Hier is een heengaande hiel toer met blauw gebreid. De toer er onder is namelijk grijs. Je ziet goed dat er steeds één steek afgehaald wordt en één steek gebreid wordt.

Voor het gemak hebben we de steken van naald 1 en 2 voor het breien van de hiel even op één naald gezet.

teruggaande toer blokjes hiel

Hier zie je dat de teruggaande toer gebreid is. In deze toer brei je nadat je de eerste steek afgehaald hebt namelijk alle steken. Alle steken hebben dus dezelfde kleur.

De volgende twee toeren brei je met kleur B en je laat de plek waar je de steken afhaalt, verspringen.

Je breit een verstevigde geblokte hiel zo:

Tr. 1 (GK kleur A): *1 afh., 1 r., herh. vanaf *, eindig met 1 r.

Tr. 2 (VK kleur A): 1 afh., rest averecht.

Tr. 3 (GK kleur B): 1 afh., *1 afh., 1 r., herh. vanaf *, eindig met 1 r.

Tr. 4 (VK kleur B): 1 afh., rest averecht.

Toer 1 t/m 4 herhaal je totdat je net zoveel toeren gebreid hebt als je steken voor de hiel hebt. Dan is je grote hiel klaar.

verstevigde hiel met blokmotief

In een volgende blog laten we je zien hoe je na de kleine hiel weer verder breit met helix-strepen. En een hiel breien leggen we ook uit.

Deze sokken zijn gebreid van Regia 4-draads garen. Dit is een heel fijn sokkengaren: lekker zacht, wasbaar in de wasmachine en in geweldige kleuren verkrijgbaar.

Wil je meer weten over sokken breien? Kijk dan bij ons boek Draad! 4 sokken breien.