Vorige week schreven we al over het waarom van de verstevigde hiel. Deze week krijg je nog een verticale variant voor versteviging. Deze manier van steken afhalen, blijf je wat beter zien dan de verspringende verstevigde hiel na dragen en wassen. Misschien is het wel een leuk ontwerp-onderdeel van je sok.

Goede kant verticaal verstevigde hiel

Goede kant verticaal verstevigde hiel

Verkeerde kant verstevigde verticale hiel

Verkeerde kant verticaal verstevigde hiel

Verticaal verstevigde hiel

De techniek van de afgehaalde steek is dezelfde als van de verspringende versteviging. Alleen nu wissel je de plek van het afhalen niet af. Je maakt steeds in dezelfde kolom de afhalingen. Hierdoor komen er aan de buitenkant van de sok kolommen met grotere steken die duidelijk zichtbaar zijn. Achter deze steken loopt ook weer de werkdraad die een dubbeldik stukje in je breiwerk maken.

Uitleg verkeerde kant verstevigde verticale hiel
  1. De heelgaande toer.
  2. De teruggaande toer.

Merk op dat de lussen van de afgehaalde steken netjes boven elkaar liggen.

De hiel breien

Stel je breit een sok van 60 steken. Je breit de hiel over de helft van de steken dus over 30 steken. Net als in de verspringende afgehaalde steek zal het stuk met afgehaalde toeren minder hoog zijn dan wanneer je gewoon tricotsteek breit. Je breit de verstevigde hiel over evenveel toeren als je steken voor de hiel hebt. Hier brei je dus 30 toeren versteviging.

Je breit de verticaal verstevigde hiel zo:

Tr. 1 (goede kant): 1 afh., 1 r., je eindigt met 1 r.

Tr. 2 (verkeerde kant): 1 afh., rest averecht.

Herhaal toer 1 en 2.

Als je hiel klaar is, zie je duidelijk verticale strepen op de hiel.

Verticaal verstevigde hiel

Verstevigde hiel voor teen-eerst-sokken

Je kunt natuurlijk ook in een sok die je vanaf de teen breit een verstevigde hiel breien. Voor ‘teen-eerst’sokken brei je eerst de spie, dan de kleine hiel en daarna de grote hiel. De grote hiel is het stuk van de hiel dat je verstevigd breit.

Je breit aan het einde van de toer de laatste steek van de hiel samen met de eerste steek van de spie. Aan het begin van de volgende toer haal je die samengebreide steek af. Dit samenbreien doe je net zo lang tot je weer evenveel steken hebt als voor je aan de spie begon.