tentoonstelling fashion in style

Textiel tentoonstellingen zomer 2017

Leuke textiel tentoonstellingen genoeg in deze zomer 2017. Onderstaande lijst geeft je houvast bij je textielrondje door Nederland.

Heb je een leuke aanvulling voor deze zomerlijst, mail ons dan even met de info!

 

Klederdrachtmuseum – Amsterdam

Het Klederdrachtmuseum van Nederland belicht het vakmanschap, de artisticiteit en de passie waarmee de Nederlandse klederdrachten tot stand zijn gekomen. De collectie omvat een dwarsdoorsnede van de streekdrachten en volkskunst per regio. Iedere streek heeft zijn eigen dracht, met daarbinnen variaties per dorp en per levensfase, zoals die van een huwelijk of rouwperiode. Het museum telt 7 kamers, geschilderd in de voor een bepaalde regio kenmerkende kleuren en motieven. Per kamer komen ook verhalen van de dragers aan bod, die uitleg geven over de functie van de getoonde kleding uit onder andere Volendam, Marken, Hindeloopen, Staphorst, Spakenburg en Zeeland.

Meer info: Klederdrachtmuseum

[tekst gaat door onder foto]

textiel tentoonstellingen zomer fashion in style

Fashion in Style – Gemeentemuseum, Den Haag

15 juli 2017 – 13 augustus 2017

In de zomermaanden biedt het Gemeentemuseum Den Haag een aantrekkelijk extraatje: mode geïnspireerd door het werk van Piet Mondriaan en De Stijl. Zij presenteren mode uit de eigen collectie, zoals de beroemde Mondriaan-jurk (1965) door Yves Saint Laurent, maar ook creaties van Peter Rozemeijer, Michael Barnaart van Bergen, Marlies Dekkers en Prada, allemaal ontworpen met Mondriaan en de Stijl als voorbeeld.

Meer info: Gemeentemuseum

 

It’s a Men’s World – Tassenmuseum Hendrikje, Amsterdam

11 maart 2017 – 27 augustus 2017

Vandaag de dag hebben mannen tassen nodig. Een portemonnee of telefoon steek je nog in je zak, maar waar laat je een laptop, je favoriete gadgets of je sportspullen? Sinds zo’n 15 jaar is de mannentas niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Inmiddels bestaat er voor elk type man wel een geschikte tas. En dat is niet voor het eerst… De unieke tentoonstelling It’s a Men’s World, van 11 maart tot en met 27 augustus, gaat over de man, zijn wereld en zijn tas.

De tentoonstelling is ingedeeld in de thema’s HuntingWall StreetSports & Travel. De collectie bevat historische tassen, maar ook inspirerende designertassen van nu.

Meer info: Tassenmuseum Hendrikje

 

Puck & Hans Couture Locale – Amsterdam Museum, Amsterdam

9 juni 2017 – 3 september 2017

In het Amsterdam Museum is de eerste overzichtstentoonstelling te zien van het iconische modeduo Puck & Hans. Zij genoten in de jaren ´70, ´80 en ´90 grote bekendheid door opvallende creaties. Hun kledingstukken kenmerkten zich door een mix van exclusieve materialen, kwaliteit en speelsheid. Daarnaast organiseerden Puck & Hans modeshows op typische Amsterdamse locaties zoals Artis en het Westergas terrein.

Meer info: Amsterdam Museum

 

Sits – Fries Museum, Leeuwarden

11 maart 2017 – 10 september 2017

Sinds de VOC de exotische stoffen naar Nederland bracht, is sits niet meer uit onze kledingkast weg te denken. De tentoonstelling neemt je mee op een reis van India naar Hindeloopen, Indonesië en Japan.

Meer info: Fries Museum 

 

Bloemen bloeien op Papier – Museum de Kantfabriek, Horst

30 april 2017 – 8 oktober 2017

In het middelpunt ven de expositie “Bloemen bloeien op papier” staan de handingekleurde borduurpatronen uit de collectie van de Familie Landwehr-Vogels. Bovendien is deze expositie de kick-off van ons project ‘Blijvend Borduren‘ waarin een moderne borduurmachine wordt aangekocht om deze historische borduurpatronen op een nieuwe manier toe te passen op ecologisch verantwoorde wijze. Verder worden werkstukken van een wedstrijd, met deze borduurpatronen als uitgangspunt, getoond.

Meer info: Museum de Kantfabriek

 

Uit de Mode – Centraal Museum, Utrecht

8 juli 2017 – 22 oktober 2017

Het Centraal Museum pakt deze zomer groots uit met een nieuwe modetentoonstelling. Voor het eerst staan ruim 100 hoogtepunten uit de eigen modeverzameling in de spotlights. Bezoekers worden ondergedompeld in een wereld van 18de-eeuwse robes, royale schapenboutmouwen en experimentele herenpakken van nu. Wie maakt het ontwerp en wie draagt het? Hoe worden deze bijzondere ontwerpen geconserveerd en wanneer is een ontwerp ‘overleden’?

Meer info: Centraal Museum

 

Van Bittere Noodzaak tot Hobby – Historisch Museum ‘De Tien Malen’, Putten

1 april 2017 – 28 oktober 2017

De tentoonstelling laat je kennis maken met de quiltcultuur. Deze gaat in Europa terug naar de tijd van de kruistochten. De kruisvaarders kwamen in aanraking met de gequilte kleding van de Saracenen en namen het mee naar West-Europa. De tentoonstelling toon ruim 50 quilts en er zullen op gezette tijden quilters aan het werk zijn.

Meer info: Museum De Tien Malen

 

Earth Matters – TextielMuseum, Tilburg

10 juni 2017 – 26 november 2017

‘Earth Matters’ gaat over de wereldwijde ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en respect voor de aarde. In de wereld van design, wetenschap en het bedrijfsleven zijn deze ontwikkelingen van groot belang. Aan de hand van de vier thema’s ‘Stil staan bij de oorsprong’, ‘Ingrediënten verzamelen’, ‘Materialen heruitvinden’ en ‘Duurzame productie’ krijgt de bezoeker een beter begrip van de duurzame cyclus en materiaalstudies.

Meer info: TextielMuseum

 

Van het Naadje en de Kous. Handwerken op School – Onderwijsmuseum, Dordrecht.

24 juni 2017 – 20 mei 2018

Van het Naadje en de Kous toont een diversiteit aan mooie en sprekende voorbeelden van dit ‘retro’ handwerk; van merklappen tot speelbroekjes. Een genot voor iedereen die handwerkt of gewoon benieuwd is naar de ontwikkeling van het vak handwerken op school.

Meer info: Onderwijsmuseum