Spiraalmuts met pompoen

De spiraalmuts met pompoen brei je op nld nr. 6 en is dus lekker snel klaar. Je kunt breien met een heel dik garen, maar ook met een dubbele draad van een dunner garen kun je aan de gang. Het ontwerp is voor een passende muts die je niet kwijt raakt op de piste of wanneer je in weer en wind op je fiets onderweg bent.

Brei wel een proeflapje, want dan weet je dat de muts gaat passen. Onze boord is 2 recht, 2 averecht en als hij niet uitgerekt is, hebben we in dit motief 15 steken op 10 cm.

Verder is deze muts voor een hoofd van ongeveer 54 cm hoofdomtrek. Door de spiraal die je breit, zit de muts altijd tegen je hoofd aan. Denk maar aan de spiraalsokken die altijd passen. Dat komt door de spiraalvormige boordsteek. Dat is hier net zo.

Aan de slag

Zorg dat je garen en naalden hebt en dat je een proeflapje gebreid hebt dat klopt.

Zet 68 steken op en brei een boord. Die kun je zo lang maken als je zelf wilt. Wij wilden een boord die omgeslagen kan worden, omdat je dan lekker warme oren houdt.

Na de boord meerder je in een toer recht tot 72 steken.

De volgende toer brei je 3 recht, 3 averecht tot het einde van de toer. Brei nog 2 zulke toeren. Je hebt nu 3 toeren van 3 r., 3 av.

Nu verspring je één steek naar links. Dus je breit 1 av., 3 r., 2 av. Dit herhaal je weer tot het eind en dan weer twee toeren erop. Hierna verspring je weer één rechte steek naar links.

Als je steeds na 3 toeren 1 steek naar links verspringt, krijg je de spiraal.

Brei tot je vanaf de boord (of de onderkant van de omslag van de boord) 16,5 cm hoogte hebt. Nu ga je minderen voor de bovenkant van de muts. Zorg dat je daarvoor je toer start met 1 av. Dat doe gewoon door steken over te zetten van de rechter naar de linkernaald of door te breien tot je de toer eindigt met twee averecht.

Minderen aan de bovenkant

Het minderen aan de bovenkant van je muts doe je zo:

  1. *2 r.samenbr., 1 r., AAB, 1 av.; herh. vanaf *. (48 steken)
  2. Breien zoals de steken zich voordoen.
  3. *AAB, 1 r., 1 av.; herh. vanaf *. (36 steken)
  4. Breien zoals de steken zich voordoen.
  5. *AAB, 1 av.; herh. vanaf *. (24 steken)
  6. *AAB; herh. vanaf *. (12 steken)
  7. *AAB; herh, vanaf *. (6 steken)

Knip de werkdraad of op ongeveer 20 cm. Haal de draad door de levende steken die nog op de naalden staan en hecht het draadeinde af.

De finishing touch: een pompoen

Wij vonden het leuk om nog een pompoen op de muts te zetten. Hier vind je hoe je een pompoen kunt maken.

Veel breiplezier weer en hup naar buiten met je nieuwe muts!