Sokken breien - zelf ontwerpen met Regia 4 draads sokkenwol

Sokken breien – zelf ontwerpen

Sokken breien – zelf ontwerpen is geweldig en wij doen het graag, vooral als het om sokken gaat. En dat is gemakkelijker dan je denkt! In dit blog geven we je wat tips. Wil je meer weten over het breien van sokken, de verschillende soorten hielen, tenen, boorden, opzetten en afkantingen? Dan is ons boek Draad! 4 sokken breien echt wat voor jou.

Ingrediënten waarmee je kunt ontwerpen

Kies allereerst een sokkengaren en een motief. Wij hebben een stekenbibliotheek waar veel motieven in staan die heel geschikt zijn voor sokken. Ook staan er verschillende boorden in onze bieb. Leuk om er eens één uit te proberen! Heel regelmatig komen er weer nieuwe steken bij in de bieb.

Het belangrijkste dat je daarna moet doen is een proeflapje breien. Hiervoor gebruik je het garen waarvan je de sok ook gaat maken (nee, dat is niet zonde). Aan het proeflapje hang je een label met het garen, de naalddikte die je gebruikt hebt, de naam van het motief dat je gebruikt hebt en waar je het motief vond. Zo kun je later de sokken nog eens breien als je dat wilt.

Zelf breien wij trouwens ook altijd een stuk tricotsteek en een stuk boord aan het proeflapje. We weten dan meteen hoe de steken verhoudingen van het betreffende garen is in tricotsteek en boordsteek is en dat kan me op een ander moment zomaar een proeflapje schelen.

Sokformulier invullen

Als je de stekenverhoudingen weet, kun je ons sokformulier gebruiken voor het berekenen van het patroon voor de sok. Je vind het op onze site. Er is een formulier voor top-down sokken en voor toe-up sokken.

Als je van tevoren even nadenkt en rekent, vul je het formulier zo in. Je hoeft dan na de opzet geen berekeningen meer te doen. En je breit zorgeloos aan je sok.

Zelf sokken ontwerpen

Tenslotte

Hiernaast zie je een voorbeeld van zo’n zelf ontworpen sok. De sok is een toe-up of teen eerst sok. Het motief is metselwerk uit de bieb en de boord is de schuine boord. Ook uit de steken bieb.

Zo, je kunt aan de slag om een paar sokken te breien. Heel veel ontwerp- en breiplezier!

P.S. Wil je nog wat achtergrondinfo over sokkengarens dan vind je dat in ons blog ‘sokken breien‘. Altijd handig om wat warenkennis te hebben.

Meer weten

Wil je meer weten over het breien van sokken? Dan is Draad! 4 sokken breien echt een boek voor jou. Alles staat er in en met dit boek kent sokken breien geen geheimen meer voor jou. We hebben ook een serie magazines: Werkdraad. In onze werkdraden vind je uitgebreide uitleg over verschillende technieken in woord en beeld.

Vergeet niet om eens naar onze andere blogs te kijken, soms delen we een techniek, soms een boek en soms gedachten over het breien. Wil je op de hoogte blijven, dan kun je jezelf inschrijven voor onze nieuwsbrief; op onze homepage vind je een venster om in te vullen.

Fysieke winkel

Goede sokkengarens, advies en leuke accessoires vind je o.a. bij Hooks & Yarn, bij Trollenwol en bij De Afstap. Deze winkels verkopen ook onze boeken en magazines.

Veel succes met het ontwerpen van je eigen sokken!

Sokken breien - draad 4 en werkdraad 4 bundel