Sokken breien – wat breien we in de zomer?

Sokken breien – wat breien we in de zomer? Dat is natuurlijk een gemakkelijk te beantwoorden vraag, want wat is er fijner dan een perfect passend paar sokken te dragen in je wandelschoenen? Maar ook als je niet van wandelen houdt zijn sokken geweldig om te breien.

7 redenen waarom sokken een fijn zomerproject zijn:

  1. Je werkt aan een klein project (heel fijn in de zomer);
  2. Je kunt het makkelijk meenemen onderweg;
  3. Je hebt er niet te veel garen voor nodig (handig als je weinig bagage mee kan nemen);
  4. Je kunt er motieven in uitproberen;
  5. Je kunt er je restjes in verwerken;
  6. Net wanneer het breien saai begint te worden, kun je aan een nieuw onderdeel van de sok beginnen!
  7. Bovendien hoef je na het breien alleen een paar draadjes weg te werken en je project is klaar.
4-draads

Constructie van de draad: 4-draads in dit geval.

samenstelling van het garen

Samenstelling van het garen.

Wasvoorschriften

Goede eigenschappen voor sokkengaren

Om een goede sok te kunnen breien, moet je met een paar dingen rekening houden. Want het is zonde om veel werk te verzetten en dan ontevreden te zijn met het resultaat.

Sokken draag je natuurlijk vaak in schoenen en je sok schuurt dan heen en weer tussen je voet en je schoen. Het garen waarmee je breit, moet dus wel stevig zijn!

Sokkengaren

Een sokkengaren bestaat altijd uit een vezel met een toevoeging van polyamide. Dit is voor de duurzaamheid van je garen. Je kunt daarnaast nog letten op de stevigheid van het garen zelf. Hoe strakker het in elkaar gedraaid is (de twijning van het garen), hoe sterker het garen zal zijn. Ook het aantal draden in de draad zelf (4-draads of 6-draads) is nog van belang voor de stevigheid.

Materiaal

Verder wil je dat je sokken vocht op kunnen nemen, want in de loop van de dag moeten je voeten hun warmte kwijt en soms gaan ze zelfs zweten. Als je dan sokken aan hebt die vocht op kunnen nemen, blijven je voeten prettig aanvoelen. Wol is een materiaal dat heel goed vocht opneemt (tot wel 30% van het eigen gewicht). Het meeste sokkengaren bestaan dan ook vaak voor een groot gedeelte uit wol.

Wassen

Sokken moeten ook goed wasbaar zijn. Het is dan heel handig als het garen niet te kwetsbaar is en gewoon in de wasmachine gewassen kan worden. Check daarom ook de bolband, want hier vind je de wasvoorschriften.

Wol & co koffieboontjes

Wol & Co Kabel met afgehaalde steek
sok-ajour nr 6

Een sok met rek

Dan is het natuurlijk ook fijn als je sokken goed om je voet zitten en niet afzakken. Dit kan alleen maar met een rekbare sok. Want een sok die precies past, maar niet rekt, werkt niet.

Garen en motief

Het garen zelf zorgt voor rek: wol is een rekbaar materiaal en ook de twijning van het garen zorgt voor rek.

Ook het motief dan je breit, kan voor rek zorgen. Denk maar aan de boordsteek. Door het afwisselen van rechte en averechte steken wordt het breiwerk een stuk beter rekbaar dan wanneer je alleen tricotsteek breit. In onze stekenbibliotheek vind je een hele verzameling motieven die heel geschikt zijn voor sokken.

Wol & Co sokken breien met helix strepen ipv naadje
Wol&Co sokken breien dikke huissok
sokken breien sok_teen_eerst_hihgland

Mixgarens

Tegenwoordig worden er ook wel sokkengarens met een mix van katoen of andere plantaardige vezels gemaakt. Hierin zit heel vaak toch ook wol om te zorgen dat het garen rekt. Als je niet tegen wol kunt, moet je daar dus wel even op letten.

Alles op een rijtje

Al met al loont het dus wel de moeite om sokken ook echt met een daarvoor bedoeld garen te breien. Als je het juiste garen gebruikt, hoef je alleen nog over het model en het motief na te denken.

Het ideale sokkengaren is dan ook een wollen garen met een kunstdraad er in gemixt. Het garen moet een behoorlijke twijning hebben van in elk geval 4 draden.

Het meeste sokkengaren bestaat uit 75% wol en 25% polyamide. Ook als er andere natuurlijke materialen verwerkt worden in het garen is het voor de stevigheid van de sokken belangrijk dat er minsterns 20% polyamide in het sokkengaren zit.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over sokken breien? Dan is Draad! 4 sokken breien hét boek voor jou. Hierin leggen we alle benodigde technieken voor het been eerste en teen eerst sokken breien uit. Stap voor stap leer je wat je moet doen aan de hand van tekst en veel foto’s.

Goede sokkengarens en leuke accessoires vind je bij Wolhalla.

Wol & Co Draad! 4 sokken breien