Sokken breien – verstevigen van hiel en teen met meebrei-garen

Sokken breien – verstevigen van hiel en teen met meebrei-garen is een koud kunstje. En in dit derde blog over het verstevigen van hielen in breiwerk laten we je zien hoe dat werkt. In het eerste en tweede blog verstevigden we door steken af te halen. Dat ziet er mooi uit, maar je breiwerk wordt daardoor iets dikker.

Stevige tenen en schoenen die lekker zitten

We willen, natuurlijk geen sokken met dikke tenen. Dan gaan onze schoenen knellen. Maar tenen van sokken slijten wel gauw. Dus wat gaan we doen? Verstevigen met een extra draadje is dan een goede optie.

sokken breien - verstevigen van hiel en teen met meebrei-garen

verstevigde teen
sok met verstevigde hiel en teen

Meebreien van een stevige draad

Hoe verstevig je dan zonder steken af te halen? Door tegelijk met het gewone breigaren een stevige draad mee te breien wanneer je de teen en de hiel breit. Op die manier verstevig je deze plekken zonder dat ze dik worden en voorkom je dat er al snel een gat valt in je teen of hiel.

Speciale samenstelling

De draad die je meebreit is niet zomaar een draad. Nee, het is een speciale draad, ontwikkeld voor het stoppen en verstevigen van breiwerk. Sokkengaren bestaat normaal uit zo’n 75% wol en 25% polyamide. De draad die je meebreit voor versteviging heeft meer polyamide in de draad. Soms is dat wel 40%! Extra veel versteviging dus.

Stopgaren Regia groen
Stopgaren Regia fluor

Stopgaren

Verstevigen doe je dus met speciaal garen. Je hebt stopgaren in allerlei kleuren natuur, waardoor je opvallende effecten kunt krijgen als je dat zou willen. Maar je kunt ook onopvallend te werk gaan natuurlij. Precies wat je zelf wilt. En dat is nou juist het leuke van zelf sokken breien.

Sokken breien - draad 4 en werkdraad 4 bundel

Meer weten?

Wil je meer weten over sokken breien? Dan is Draad! 4 sokken breien hét boek voor jou. Hierin leggen we alle benodigde technieken voor het been eerste en teen eerst sokken breien uit. Stap voor stap leer je wat je moet doen aan de hand van tekst en veel foto’s.

Magazine

We maken ook de magazines Werkdraad. Hierin vind je geen patronen, maar wel heel veel techniek over een bepaald onderwerp. Net als in onze boeken zijn de Werkdraden met veel foto’s verrijkt, zodat je ook ziet wat je moet doen.