Sokken breien – verstevigde hiel 2

Sokken breien – verstevigde hiel 2 is een nieuw blog over het verstevigen van de hiel. Vorige week schreven we al over het waarom van de verstevigde hiel. Deze week krijg je een nieuwe variant voor het verstevigen van de hiel. Want het is altijd leuk als je kunt kiezen!

Beter zichtbaar

De manier van steken afhalen die we deze week laten zien, blijf je wat beter zien dan de verspringende verstevigde hiel van vorige week. Dat is zeker zo na dragen en wassen van je sokken. Misschien is het zelfs wel een leuk ontwerp-onderdeel van je sok.

Goede kant verticaal verstevigde hiel

Goede kant verticaal verstevigde hiel

Verkeerde kant verstevigde verticale hiel

Verkeerde kant verticaal verstevigde hiel

Verticaal verstevigde hiel

De techniek van de afgehaalde steek is dezelfde als van de verspringende versteviging van vorige week. Alleen nu wissel je de plek van het afhalen niet af. Je maakt steeds in dezelfde kolom de afhalingen. Hierdoor komen er aan de buitenkant van de sok kolommen met grotere steken die duidelijk zichtbaar zijn. Achter deze steken loopt ook weer de werkdraad die een dubbeldik stukje in je breiwerk maken.

Uitleg verkeerde kant verstevigde verticale hiel
  1. De heelgaande toer.
  2. De teruggaande toer.

Merk op dat de lussen van de afgehaalde steken netjes boven elkaar liggen.

De hiel breien

Stel je breit een sok van 60 steken. Je breit de hiel over de helft van de steken dus over 30 steken. Net als in de verspringende afgehaalde steek zal het stuk met afgehaalde toeren minder hoog zijn dan wanneer je gewoon tricotsteek breit. Je breit de verstevigde hiel over evenveel toeren als je steken voor de hiel hebt. Hier brei je dus 30 toeren versteviging.

Je breit de verticaal verstevigde hiel zo

Tr. 1 (goede kant): 1 afh., 1 r., je eindigt met 1 r.

Tr. 2 (verkeerde kant): 1 afh., rest averecht.

Herhaal toer 1 en 2.

Als je hiel klaar is, zie je duidelijk verticale strepen op de hiel.

Sokken breien - verstevigde hiel 2

Verstevigde hiel voor teen-eerst-sokken

Je kunt natuurlijk ook in een sok die je vanaf de teen breit een verstevigde hiel breien. Voor ‘teen-eerst’sokken brei je eerst de spie, dan de kleine hiel en daarna de grote hiel. De grote hiel is het stuk van de hiel dat je verstevigd breit.

Je breit aan het einde van de toer de laatste steek van de hiel samen met de eerste steek van de spie. Aan het begin van de volgende toer haal je die samengebreide steek af. Dit samenbreien doe je net zo lang tot je weer evenveel steken hebt als voor je aan de spie begon.

Sokken breien - draad 4 en werkdraad 4 bundel

Nóg beter sokken breien?

Wil je meer weten over het breien van sokken? Dan is Draad! 4 sokken breien echt een boek voor jou. Alles staat er in en met dit boek kent sokken breien geen geheimen meer voor jou. We hebben ook een serie magazines: Werkdraad. In onze werkdraden vind je uitgebreide uitleg over verschillende technieken in woord en beeld.

Op onze site

Ons sokkenboek vind je natuurlijk in onze webshop. Je kunt ons boek natuurlijk ook altijd nog online bestellen. En kijk vooral eens naar onze andere blogs, soms delen we een techniek, soms een boek en soms gedachten over het breien. Wil je op de hoogte blijven, dan kun je jezelf inschrijven voor onze nieuwsbrief; op onze homepage vind je een venster om in te vullen.

Fysieke winkel

Het is zeker leuk om je garen in een echte winkel te kopen. Je krijgt dan goed advies en je ziet de garens bij daglicht. Goede sokkengarens, advies en leuke accessoires vind je o.a. bij Hooks & Yarn, bij Trollenwol, en bij De Afstap.