Sokken breien – sokken onderweg

Sokken breien – sokken onderweg breien is een koud kunstje als je van tevoren nadenkt over je sok. We hebben nu het prefecte sokkenproject tasje – sokkenrol – dus nu moet er ook een sok mee deze zomer als we op reis gaan.

Allereerst: we hebben de sokkenrol nog een beetje geperfectioneerd. Op onze rol hebben we aangegeven hoe lang de voet moet zijn voordat we aan de BE (been eerst) TEEN beginnen en ook waar de fleegle hiel moet beginnen bij een teen eerst sok. Zo nu hoeven we nog minder na te denken!

Been Eerst

Okay, dan nu de sokken. Eerst de been-eerst-sok waar we graag aan werken. We maken dan het liefst een sok met een hielflap en een Hollandse hiel. Een Hollandse hiel is recht, dus je hoef alleen maar de hielflap in drie delen te verdelen en samen te breien tot je kleine hiel klaar is.

sokken breien - sokken onderweg

De teen van de been eerst sok maken we plat, maar we mazen de teen niet dicht. Nee, we minderen nog een beetje door tot we nog een paar steken hebben en trekken het gaatje dan dicht. Lekker makkelijk.

sokken breien - streepje
sokken breien - mazen
sokken breien - teen

Teen Eerst

Voor de teen eerst sok starten we met een eenvoudige naadloze opzet en maken daarna een platte teen.

Dan breien we door tot de voetlengte die nodig is voor een fleegle hiel, maken de spie en de hiel. Hiervoor is geen rekenwerk nodig. Je hoeft alleen te onthouden dat de zool twee keer zo veel steken moet krijgen. En als we geen zin hebben in een been maken we er een sneakersok van. Hoe je een sneakerflapje breit vind je in dit blog.

Heb je zin om deze zomer sokken te breien? Ons boek Draad!4 sokken breien is dan een goede hulp.

Wol & Co Draad! 4 sokken breien

Mooie garens vind je o.a. bij Trollenwol, Hooks & Yarn en voor handgeverfd sokkengaren kun je terecht bij Het Koperdraadje.