Sokken breien – de spie op een andere plek

Sokken breien – brei de spie op een andere plek en je sok wordt opeens bijzonder! Soms is het leuk om eens wat uit te proberen. Zo hebben we in ons boek Draad!4 sokken breien geëxperimenteerd met de spie. Je kunt de spie, zo bleek, prima gebruiken als ontwerp element. Vooral de spie van de fleegle hiel kun je hiervoor goed gebruiken.

Voor de winter wilden we weer eens een paar dikke sloffen breien en het leek een goed idee om de spie op de wreef te plaatsen. Zo zou er extra ruimte komen op de wreef, handig voor als je nog een paar sokken in je sloffen wilt dragen.

Zoals gezegd leent de fleegle hiel zich goed voor zo’n experiment. Terwijl je de voet breit, begin je al te meerderen voor de spie. En als de spie klaar is, ben je ook klaar om aan de hiel te beginnen. Hier hoef je bijna niets voor te onthouden.

Dus in de sokkentabel voor 8-draads garen heb ik de getallen opgezocht voor de slof die ik wilde breien en bij het aangegeven aantal centimeters vanaf de teen begonnen aan de spie bovenop de voet in plaats van aan de zijkant.

Voor de boord kun je een motief uit onze steken bibliotheek gebruiken. En de teen is hier rond, maar dat hoef je natuurlijk helemaal niet te doen.

Dus: brei de spie eens op een andere plek en ga vooral experimenteren. Je zult verbaasd zijn hoe anders een sok kan worden.

En een laatste tip: ook in een been eerst sok kan de fleegle hiel op verschillende plaatsen gebreid worden.

draad 4 en werkdraad 4 bundel

Wil je meer weten over het breien van sokken? Dan is Draad! 4 sokken breien echt een boek voor jou. Alles staat er in en met dit boek kent sokken breien geen geheimen meer voor jou. We hebben ook een serie magazines: Werkdraad. In onze werkdraden vind je uitgebreide uitleg over verschillende technieken in woord en beeld.