De ronde hiel is klaar

Sokken breien – de hiel keren

Sokken breien – de hiel keren klinkt altijd spannend, maar dat valt reuze mee. We laten je hier zien hoe je dat doet. Bedenk dat dit maar één van de manieren is om de hiel te keren. Je kunt dezelfde hiel o.a. ook tegenkomen als Franse hiel, v-vormige of hart-vormige hiel. Wij houden het op de ronde hiel.

Als de hielflap, het stuk van de sok dat achterop je voet tegen de hiel aanzit, klaar is dan moet de sok de bocht om. Je wilt onder je voet toch zeker ook sok hebben? Dit ‘de bocht om gaan’ noemt men bij een sok ‘de hiel keren’. Het stukje van de sok dat onder je hiel terecht komt, wordt ook wel ‘de kleine hiel’ genoemd.

De kleine hiel

In een eerder blog lieten we je een verstevigde hiel in een helix-sok zien. Deze week keren we de hiel, zoals dat in breijargon heet. Het stukje dat je breit heet de kleine hiel. De hielflap wordt ook wel de grote hiel genoemd. Dan is de benaming kleine hiel nog niet zo gek. Deze kleine hiel kun je op allerlei manieren maken. Hierdoor zijn er veel verschillende vormen van de kleine hiel. Deze ronde hiel heeft een goede pasvorm doordat hij de hiel mooi volgt.

Eerste heengaande toer kleine ronde hiel

De ronde hiel brei je zo:

  1. Je bent aan de goede kant van je hielflap.
  2. Je haalt de eerste steek af (alsof je averecht breit).
  3. Brei daarna de helft van het aantal steken dat je in de hielflap hebt. Je komt dus 1 steek over het midden, omdat je al 1 steek afgehaald had.
  4. Brei nog 1 r., AAB, 1 r.
Tweede toer kleine ronde hiel

5. Keer je werk.

6. 1 afh., 5 av., 2 av. samenbr., 1 r.

Brei tot 1 steek voor het gat.

7. Keer je werk.

8. 1 afh., brei tot 1 st. voor het ‘gat’, AAB, 1 r., keer je werk.

9. 1 afh., brei tot 1 st. voor het ‘gat’, 2 av.samenbr., 1 av., keer je werk.

Sokken breien - de hiel keren

Herhaal stap 8 en stap 9 tot je alle steken gehad hebt. Je hebt de kleine hiel nu gekeerd door een ronde hiel te breien!

Sokken breien - draad 4 en werkdraad 4 bundel

Wil je meer weten over het breien van sokken? Dan is Draad! 4 sokken breien echt een boek voor jou. Alles staat er in en met dit boek kent sokken breien geen geheimen meer voor jou. We hebben ook een serie magazines: Werkdraad. In onze werkdraden vind je uitgebreide uitleg over verschillende technieken in woord en beeld.

Ons sokkenboek vind je natuurlijk in onze webshop. Je kunt ons boek natuurlijk ook altijd nog online bestellen. En kijk vooral eens naar onze andere blogs, soms delen we een techniek, soms een boek en soms gedachten over het breien. Wil je op de hoogte blijven, dan kun je jezelf inschrijven voor onze nieuwsbrief; op onze homepage vind je een venster om in te vullen.

Goede sokkengarens, advies en leuke accessoires vind jeo.a. bij Trollenwol en bij Hooks & Yarn.

In een volgend blog zullen we de steken van de hielflap opnemen. Daarna breien we door in helix-strepen.

Lekker breien!