We breien het motief van de grote visgraat deze week. Maar we willen je eerst graag laten zien hoe je handig onthoudt waar je bent gebleven.

Grote visgraat

Je hebt een aantal motieven gebreid en ervaren hoe het is om met een breischema te werken. Meestal zul je niet in één keer het hele stuk van de sjaal breien en dan is het handig om bij te houden waar je bent gebleven. Deze week willen we je graag laten zien hoe wij bijhouden waar we zijn in een schema.

Je kunt gewoon op een papiertje bijhouden hoe vaak je het motief herhaald hebt. Niet moeilijk. Maar soms moet je ergens midden in het schema stoppen. Wij houden bij waar we zijn gebleven met een post-it. Je plakt het papiertje net boven de toer die je breit. Zo zie je wel wat je al gedaan hebt en niet wat je nog moet doen. In je breiwerk zie je immers ook wat je al gedaan hebt.

Je kunt ook nog een kopie maken van je breischema en die op een magneetbord bij je breiwerk houden. Zo heb je alles compleet.

De grote visgraat heeft een herhaling van 18 steken. Je kunt het dus twee keer breien. Je houdt dan weer 4 steken over net als bij de zigzag ribbel. Dat is dus weer twee kantsteken aan elke kant.

Je breit dus twee recht, twee keer het motief, twee recht.

Uitgeschreven is het breischema:

Tr. 1: 1 av., *1 r., 2 av., 2 r., 2 av.,  1 r., 1 av., herh vanaf *.

Tr. 2: *3 r., 2 av., 2 r., 2 av., 1 r., (2 av., 2 r.) twee keer, herh. vanaf *.

Tr. 3: *(2 av., 2 r.) twee keer, 3 av., 2 r., 2 av., 2 r., 1 av., herh. vanaf *.

Tr. 4: *1 r., 2 av., 2 r., 2 av., 5 r., 2 av., 2 r., 2 av., herh. vanaf *.

Herhaal toer 1 t/m 4.

Als je letterlijk de instructie volgt, gaat het helemaal goed komen.

Brei 8 keer het schema en eindig met twee ribbels (dus vier toeren recht).

We zijn benieuwd naar jullie vorderingen. Tot volgende week.

breischema grote visgraat
Breischema reliëfsteken