Reliëfsjaal knitalong 1 de geblokte boord

Breischema en geblokte boord

Breischema’s zijn makkelijk te lezen breiaanwijzingen. In dit blog vind je hierover uitleg. Verder beginnen we de reliëfsjaal met de geblokte boord. Dit is een steek die veel weg heeft van een boordpatroon, maar toch net even anders is.

Als je vorige week nog niet aan je sjaal begonnen bent, zet je eerst 40 steken op. Wil je nog even checken hoe je opzet? Je vind hier een uitleg. Na de opzet brei je 10 ribbels (20 toeren recht). Dan begin je aan de geblokte boord.

Het breischema

In het breischema staat precies wat je moet doen. Kijk even mee.

Het stuk in het rode kader is de herhaling van het motief. De herhaling is 3 st. Je ziet er ook nog een steek buiten staan. Dit is een steek om het motief mooi evenwichtig te krijgen. Je eindigt met een averechte steek en daar willen we ook mee beginnen.

Het lege vierkantje betekent dat je aan de goede kant van je werk recht breit en aan de verkeerde kant van je breiwerk een averechte steek op die plek.

Het vierkantje met de stip er in betekent dan je aan de goede kant een averechte steek breit en aan de verkeerde kant een rechte steek.

In het breischema staat als het ware getekend hoe je breiwerk er uit gaat zien. Zie je allemaal lege hokjes boven elkaar dan moeten daar allemaal rechte steken boven elkaar komen. Dat krijg je door aan de goede kant recht en aan de verkeerde kant averecht te breien.

Bij een breischema wordt ook altijd een legenda gegeven. Dit is de verklaring van de breisymbolen.

Voor de averechte steken geldt: om allemaal averechte steken boven elkaar te krijgen, brei je aan de goede kant een averechte steek en aan de verkeerde kant een recht steek.

Breischema Geblokte Boord
recht breisymbool
averecht breiwymbool

Hoe lees je het breischema?

Je leest een breischema verder zoals je breit. Je begint bij 1, dit is de eerste toer, en leest van rechts naar links, want zo brei je ook. Je eerste steek is een averechte, dan twee rechten, en één averechte. Nu ga je de herhaling breien. Je breit steeds 2 recht ( 2r.) en 1 averecht (1 av.).

In de tweede toer lees je het schema van links naar rechts. Je breit 1 recht, 2 averecht en herhaalt dat tot je nog één steek over hebt en die brei je recht. Zo toer twee is klaar. Hierna brei je toer 3 en 4 en dan begin je weer bij toer 1. Dit doe je net zo lang tot je genoeg hebt gebreid. Je eindigt meestal wel met de laatste toer van het breischema.

Uitgeschreven ziet het breischema er zo uit:

Tr. 1: 1 av, *2 r., 1 av., herhaal vanaf *

Tr. 2: *1 r., 2 av., herhaal vanaf * eindig met 1 r.

Tr. 3: zoals tr. 1

Tr. 4: recht

Herhaal toer 1 t/m 4

Als je letterlijk de instructie volgt, gaat het helemaal goed komen.

Brei 8 keer het schema en eindig met twee ribbels (dus vier toeren recht).

Veel breiplezier. Het volgende motief van deze reliëfsjaal knitalong vind je hier.

Reliefsjaal knitalong 1