sokken breien - Regia-sokkengaren-vingerpoppetjes

Sokken breien – Regia sokkengaren

Sokken breien – Regia sokkengaren is één van onze favoriete garens voor één van onze favoriete breibezigheden: het breien van sokken. Zo’n sokkenproject is vrij klein, gemakkelijk mee te nemen en bevredigend om te maken.

Samenstelling van het Regia sokkengaren

In een sokkengaren zit naast wol ook altijd een verstevigend materiaal. In de garens van Regia is dat polyamide. Het verstevigen van de wollen draad is nodig, omdat sokken in schoenen gedragen worden en daar veel slijtage van ondervinden. Verder zit er vaak wol in die zó behandeld is dat je sok in de was niet gaat vervilten.

Tegenwoordig heeft Regia een keur aan garens met verschillende samenstellingen naast de meest gangbare samenstelling wol/polyamide.

Nu zijn de volgende mengsels ook verkrijgbaar: cashmere/polyamide, wol/zijde/polyamide, wol/katoen/polyamide, wol/bamboeviscose/polyamide, katoen/polyamide/polyester, wol/zijde/polyamide, wol/alpaca/polyamide, wol/yak/polyamide

Het meest gangbare garen van Regia is echter het 4-draads wol / polyamide garen. Vier draden dus die in elkaar gedraaid worden tot één garen. Het garen is in veel kleuren verkrijgbaar en van een effen garen tot een zelfstrepen garen en alle variaties daarop. Er is keus genoeg.

Opbouw van het garen

De term 4-draads betekent dat de draad van het garen uit vier in elkaar gedraaide (getwijnde) draden bestaat.

Stel je eens een doorsnede voor van een garen dat uit vier draden bestaat. Stel je eens een doorsnede voor van een garen dat uit vier draden bestaat. Dat zou er ongeveer zo uitzien:

Je ziet dat het garen niet netjes rond is en dat er veel lucht tussen de verschillende draden zit. Hierdoor zie je de individuele steken in een breiwerk van 4-draadsgaren heel goed. Dat is handig als je een motief inbreit. En doordat er vier draden gebruikt worden voor het maken van het garen is het garen ook nog lekker sterk.

Voor welk project is Regia 4-draads garen geschikt?

Natuurlijk kun je prima sokken van dit garen breien en dat doen we dan ook graag.

Verder is dit garen heel geschikt voor baby breisels, want het is goed wasbaar en niet te dik. Ook kun je goed accessoires breien van dit garen. Wanten of handschoenen wil je namelijk niet van al te dik garen breien en ook mutsen en baretten moeten mooi vallen. En dat je ze in de machine kunt wassen is wel zo praktisch. En over goed vallen gesproken, ook shawls kun je prima van Regia 4-draads breien. Zelfs een ajour shawl gaat goed, omdat dit garen goed geblockt kan worden (als er tenminste 75% wol inzit, dat wel). Dunne truien en vesten dragen heerlijk als ze van dit garen gebreid zijn. Wij zien een zomervestje van 4-draads sokkengaren wel zitten! En heb je veel restjes over? Brei lapjes die je tot een deken maakt of sokken van restjes garen, de zogenaamde scrappy socks, maar ook vingerpoppetjes zijn leuk om te breien. Mogelijkheden genoeg dus met dit garen.

Sokken breien - regia sokkengaren

Weetjes

Schachenmeyer geeft 10 jaar garantie op Regia 4-draads garen. Als het garen niet voldoet, dan stuur je een proefje en de bolwikkel naar de fabrikant. Aan de binnenkant van de wikkel kun je hier meer over lezen.

Regia garen is ook te krijgen als 6-draad en 8-draads garen. Ook worden er onder de naam ‘Baby Smiles’ bolletjes van 25 g verkocht.

Regia is goed te verkrijgen in Nederland. Even surfen op het internet en je vindt een (echte!) winkel die het garen verkoopt.