Wol & Co horizontale vissengraatWol & Co

Vissengraat

Vissengraat kan je als motief zowel verticaal als horizontaal gebruiken. Het geeft een pittig accentje aan een muts of een sjaal. Je kunt ‘m ook als een soort van tattoo plaatsen in je ontwerp.

Hoe leuk is het om een muts te breien voor een visser met zo’n rand? Maar een vis als ‘broche’ op een vestje lijkt ons ook geinig. Misschien brei je de vis dan niet met een anderee kleur, maar met averechte steken op een tricotsteek ondergrond. Dat kan gewoon!

Wil je nog wat meer weten over het inbreien van motieven? Lees dan wat we schreven over Fair Isle breien.

Het gebruik van het juiste garen kan je project wel helpen. Gebruik een wollig garen dat na het uitwassen van de spinolie dikker wordt (bloemt). Doordat het garen dikker wordt, gaan de ‘gaatjes’ tussen de steken dicht en zie je de meegevoerde draad achter je werk niet meer. Dat je draad wat dikker wordt, betekent wel dat je niet te strak moet breien. Het is dus belangrijk om een proeflapje te breien als je Fair Isle gaat breien EN het proeflapje wast en laat drogen voordat je het gaat opmeten. Is het lapje te compact dan moet je echt op dikkere naalden breien. Besteed wat tijd aan je proeflapje, want dat bespaart je later weer tijd.