Totempaal 2

Totempaal 2 is een variatie op, je raadt het al, Totempaal 1. Doordat de strepen doorlopen ‘achter’ het werk lijkt het alsof er een kolom, een totempaal, ontstaat. Maar je haalt nu niet alle steken af met de draad aan de verkeerde kant van je werk. Je laat de draad van het afhalen ook aan de voorkant van het werk zien.

Als je steken afhaalt in breiwerk, dan doe je dat alsof je een averechte steek breit zonder deze te breien. De werkdraad die je niet gebruikt voor het breien van de steek kun je voor of achter het werk langs laten lopen. Met achter bedoelen we letterlijk ‘achter’. Het hangt er dus vanaf of je aan de goede kant of aan de verkeerde kant van je breiwerk bezig bent, of je de draad straks aan de goede kant van je breiwerk zult zien. Dit klinkt allemaal een beetje vaag, maar probeer het gewoon eens uit.

Wol & Co Totempaal 2
Wol & Co Totempaal 2 legenda

Je breit zo:

Zet een veelvoud van 4 + 3 steken op.

Tr. 1 (GK) met B: recht

Tr. 2 (VK) met B: averecht

Tr. 3 met A: *3 r., 1 afhdv; herh. vanaf *, eindig met 3 recht.

Tr. 4 met A: 3 averecht, *1 afhdv, 3 av.; herh. vanaf *.

Tr. 5 met B: *1 r., 1 afh., 2 r.; herh. vanaf *, eindig met 1 r., 1 afh., 1 r.

Tr. 6 met B: 1 av., 1 afhdv, 1 av., *2 av., 1 afhdv, 1 av.; herh. vanaf *.

Herhaal tr. 3 t/m 6.

Je ziet dat een kleine variatie al een groot verschil kan maken. Probeer vooral zelf eens wat variaties uit (en schrijf op wat je doet). Wie weet maak je een nieuw bijzonder motief.