Wol & Co Tak met blaadjes Fair Isle motiefWol & Co

Tak met blaadjes is een Scandinavisch motief. Het is leuk in een rand van een trui of vest, maar ook op een muts misstaat dit motief niet. We zeggen altijd dat de garens die je gebruikt genoeg contrast moeten hebben (en dat is natuurlijk ook zo). Maar omdat dit motief vrij groot is, kun je ook garens gebruiken die iets minder contrasteren. Je ziet het ‘plaatje’ dan ook nog.

Als je Fair Isle breit, is het belangrijk de meegevoerde draad niet te strak aan te trekken, want dan gaat alle rek uit je breiwerk of je breiwerk gaat zelfs bubbelen.

Tak met blaadjes is dus een motief dat je inbreit. En inbreien gaat het best met een 100% wollen garen. We hebben dit motief gebreid met Ullcentrum 2 draads, een 100% wollen garen. Dit is een 100% wollen garen dat al tijdens het breien een beetje in elkaar haakt. Als je na het breien de spinolie uit het garen wast (met een goed wolwasmiddel zoals Eucalan), wordt het garen nog voller en zachter. Door het voller worden van de steken gaan de ruimtes tussen de steken dicht en zie je de meegevoerde draad achter het werk bijna niet meer.

Nog meer tips over Fair Isle breien vind je op onze site: 9 tips voor Fair Isle breien.