Sequence breien in het rond

Sequence breien in het rond gaat net als ‘gewoon’ sequence breien. Je herhaalt steeds hetzelfde motief. De truc zit hem in het meer of minder steken opzetten dan het motief nodig heeft. Hierdoor verschuift het motief een beetje en kun je een all-over patroon breien dat er levendig uitziet.

Het motief dat je hier ziet heeft 6 steken nodig, namelijk 5 recht en 1 averecht. Maar door hier nog twee extra steken bij op te zetten én het in het rond te breien, verschuift het motief steeds twee steken.

Hoe leuk is dat? Je breit steeds hetzelfde en je krijgt toch een levendig all-over motief. Hiet is het motief gebruikt in sokken, maar voor een muts of wanten zou het motief ook heel goed bruikbaar zijn.

Je kunt nog even kijken naar  gebroken ribbel in twee kleuren als je wat meer wilt weten over sequence breien in het platte vlak.

Wol & Co Sequence breien in het rond
Wol & Co breischema 6 + 2 sequence in het rond

Hoe pak je het aan

Deze sequence brei je altijd in het rond. Als je het plat breit, wordt het motief niet hetzelfde.

  • Zet een veelvoud van 6 steken op en nog 2 steken extra.
  • Je breit vervolgens steeds maar: *5 r., 1 av., herhaal vanaf *.

Wij hebben de sequence in een sok toegepast. Je kunt hiervoor een normaal sokkengaren nemen en aan de gang gaan. Door een niet te pluizig garen te nemen, komt de sequence mooi uit.

Hoe pak je het aan voor plat breiwerk

Op verzoek vind je hieronder het breischema voor het breien van deze sequence in een plat breiwerk. Bijvoorbeeld als je alleen de bovenvoet van een sok met dit motief wilt breien, maar ook voor sjaals is dit natuurlijk een leuk motief!

De laatste steken in de toer, dit is een deel van het motief, reken je mee met de eerste steken van de volgende toer. Hierdoor verspringt het motief toch, ook al brei je plat.

Wol & Co Breischema sequence plat 1