Wol-Co-RibbelkettingWol & Co

Ribbelketting

Ribbelketting, een motief met een afgehaalde steek, laat het motief goed uitkomen door de ribbel. Dit is weer echt zo’n afgehaalde steek waarmee je veel kleurcombinaties kunt uitproberen. En het motief geeft de onderrand van mouwen en panden van een vest echt wat extra’s.

Je kunt variëren met de achtergrond kleur door daarin strapen te breien en de ketting steeds in dezelfde kleur te breien. Je kunt ook de achtergrond effen houden zoals wij hier gedaan hebben. Je kunt ook achter- en voorgrond in dezelfde kleur breien, dan krijg je een heel subtiel effect.

Dit is een leuk motief voor aan een rand van een muts of je kunt bijvoorbeeld een basis topdown vest breien en dit motief toevoegen als kleuraccent. Maar ook als all-over motief werk de ribbelketting heel goed. Wij vinden het zelf erg leuk om een hele sliert te breien met allerlei variaties. Zo kun je later altijd nog terugzien wat je gedaan hebt en wat het effect hiervan was.

Zo ga je breien:

Tr. 1, 3, 9, 11 (GK): recht.

Tr. 2, 10 (VK): averecht.

Tr. 4, 8, 12, (VK): recht.

Tr. 5, 7 (GK): 2 r., 2 afh., 2 r., * 4 r., 2 afh., 2 r.; herh. vanaf *.

Tr. 6 (VK): * 2 av., 2 afhdv, 4 av.; herh. vanaf *, eindig met 1 av., 2 afhdv, 2 av.

Tr. 13, 15 (GK): 6 r., * 2 afhdv, 6 r.; herh. vanaf *.

Tr. 14 (VK): * 6 av., 2 afhdv; herh. Vanaf *, eindig met 6 av.

Tr. 16 (VK): recht.

Herhaal tr. 1 t/m 16.

Wij vinden het werken met kleur leuk en inspirerend. Wil je meer weten over kleur en kleurgebruik? Dan is Kleurenleer van Johannes Itten een klassieker