Wol-Co-Rib-met-verlengde-stekenWol & Co

Rib met verlengde steken

Rib met verlengde steken is weer eens wat anders. Deze rib met afgehaalde steken staat onder het kopje ‘boordsteken’, omdat het eruit ziet als een boord. Dit motief is echter weinig rekbaar, dus voor een boord die elastisch moet zijn, is het minder geschikt. Niet voor sokken dus, maar wel voor een vest, een sjaal of misschien zelfs wel voor een baret.

Verder is het handig om dit motief met een ruwer garen te breien. Zo houden de averechte kolommen het best hun vorm.

 

Let op: zorg ervoor dat je de meegevoerde draad die achter de afgehaalde steken loopt niet te strak aantrekt. Spreidt hiervoor de steken op de naald voordat je de steek gaat breien die na de afgehaalde steken komt.

Speciale steken:

Afh.: je haalt een steek af alsof je averecht gaat breien en de draad zit aan de verkeerde kant van je werk; achter dus als je aan de goede kant breit.

Afhdv: je haalt een steek af alsof je averecht gaat breien en de draad zit aan de verkeerde kant van je werk; voor dus als je aan de verekeerde kant breit.

Wol-Co-Rib-met-verlengde-steken-breischema

Zo brei je de rib met verlengde steken

Zet een veelvoud van 8 st + 4 st. op.

Tr. 1 (GK): *4 av., [1 dubb.omsl.] 4 keer; herh. vanaf *, eindig met 4 av.

Tr. 2 (VK): 4 r., *4 st. afhdv., 4 r.; herh. vanaf *.

Tr. 3: *4 av., 4 st. afh.; herh. vanaf *, eindig met 4 av.

Tr. 4: 4 r., 4 r., *4 st. afhdv., 4 r.; herh. vanaf *.

Herhaal tr. 1 t/m 4.

Nog meer breien?

werkdraad 4 covers bij elkaar vierkant homepage

Wil je je breikennis weer wat ophalen? Wij hebben vier magazines gemaakt met uitleg en beschrijving van de basistechnieken in woord en beeld. Onze werkdraden kun je hier bekijken en bestellen.