Wol-Co-MozaiekruitenWol & Co

Mozaïekruiten

Mozaïekruiten geven een prachtig symmetrisch patroon van ruiten. De kleuren van de diagonalen zijn in goed evenwicht met de motiefkleur.

Mozaïek breiwerk is echt heel goed geschikt voor het breien met kleur en je breit steeds maar met 1 kleur per toer. Let wel goed op dat voldoende contrast tussen de kleuren hebt, anders zie je het motief echt niet meer.

Dit breischema is voor plat breiwerk. Wil je het gebruiken in een rondbreiwerk? Let dan op dat je de ‘teruggaande’ toeren averecht breit, want anders krijg je geen ribbels. Voor een verdere uitleg over het omzetten van een breischema van plat naar rondbreiwerk kun je ons blog lezen.

Een breischema voor mozaïekbreiwerk lees je zo:

  • Je werkt steeds met één kleur per toer. De andere kleur uit het breischema wordt averecht afgehaald met de draad aan de verkeerde kant van het werk.
  • De kleur waar je mee werkt is de kleur van het eerste hokje rechts in de teltekening (de eerste steek van de toer).
  • Heen en terug doe je hetzelfde (zelfde kleur en zelfde steken afhalen). Daarom staat alleen de heengaande toer in het schema.
  • Je breit altijd rechte steken – aan de goede en aan de verkeerde kant van je werk.
  • Let op dat de meegevoerde draad altijd aan de verkeerde kant van je breiwerk zit! Je ziet hem dus nooit aan de goede kant van je werk.

TIP: Als je het mozaïek breien leuk vindt en je hebt het onder de kniet, dan is het erg leuk om zelf een motief te ontwerpen!