Metselwerk Mozaïek Motief

Het metselwerk mozaïek motief  is gebreid in de techniek van het mozaïek breien. Het lijkt of je met twee kleuren in een toer werkt, maar dat is niet zo. Je breit steeds maar met één kleur tegelijk.

Dat gaat zo:

  • Je werkt steeds met één kleur per toer. De andere kleur uit het breischema wordt averecht afgehaald.
  • De kleur waar je mee werkt is de kleur van het eerste hokje rechts in de teltekening (de eerste steek van de toer).
  • Heen en terug doe je hetzelfde (zelfde kleur en zelfde steken afhalen). Daarom staat alleen de heengaande toer in het schema.
  • Let op dat de meegevoerde draad altijd aan de verkeerde kant van je breiwerk zit! Je ziet hem dus nooit aan de goede kant van je werk.
Wol & Co metselwerk mozaïek motief
Wol & Co breischema metselwerk mozaïek motief
Wol & Co legenda metselwerk mozaïek motief

Hier hebben we het metselwerk mozaïek motief in alleen maar rechte steken gemaakt. Je kunt natuurlijk ook tricotsteek breien. En je kunt zelfs ribbelsteek en tricotsteek afwisselen.

Dit motief zorgt er voor dat het breiwerk niet zo heel rekbaar is. Dat komt door de afgehaalde steken. Wil je het dus in bijvoorbeeld een sok gebruiken, wat heel goed kan, dan moet je wel even een proeflapje breien..

Wil je meer weten over het werken met kleur? Wij hebben Draad! 3 breien en kleur geschreven. Een boek waarin we naast een theoretische achtergrond ook een keur aan technieken laten zien die geschikt zijn voor het werken met kleur.