Levenswiel

Levenswiel, de naam alleen al, maakt duidelijk hoeveel symboliek er vroeger in het breien zat verstopt. De drager van breiwerk met dit motief moet wel tegen ziekte en kwaad beschermd zijn geweest. Het is een Zweeds motief, maar je komt het in veel streken tegen waar inbreiwerk vandaan komt.

In ons nieuwste boek Draad!5 Fair Isle breien gebruikten we het motief in de lange Nordic Sjaal.  Door kleur te gebruiken in Fair Isle (of in dit geval Zweeds) inbreiwerk ziet het breiwerk er meteen modern uit. Wij houden van felle kleuren en die doen het goed in dit soort breiwerk.

Het levenswiel maakten we in blauw tinten en het zit ingeklemd tussen fel rood en rozen.

Wol & Co levenswiel
Wol & Co levenswiel breischema
Wol & Co Fair Isle legenda

Als je gaat inbreien

Let op een paar dingen als je in de Fair Isle techniek gaat breien:

Zorg dat de kleuren die je kiest om in te breien een behoorlijk contrast hebben. Zo valt je motief goed op.

Als je Fair Isle breit, is het belangrijk de meegevoerde draad niet te strak aan te trekken.

Inbreien gaat het best met een 100% wollen garen. Dit voorbeeld is gebreid met Supersoft van Holst Garn. Dit is een 100% wollen garen dat al tijdens het breien een beetje in elkaar haakt.

Het is altijd belangrijk om een proeflapje te breien als je Fair Isle gaat breien EN het proeflapje wast en laat drogen voordat je het gaat opmeten

Zoals al gezegd vind je in  Draad!5 Fair Isle breien nog veel meer informatie over de technieken die horen bij inbreien.

Wil je eerst oefenen met rondbreien, dan raden we je ons magazine Werkdraad 2 rondbreien aan.