Kruisjes en punten

Kruisjes en punten is een een inbreimotief dat goed te onthouden is en toch genoeg uitdaging biedt om niet saai te worden.

Je kunt dit als bandmotief gebruiken, maar ook als all-overmotief is dit een leuke combinatie.

Wol & Co kruisjes en punten 1
Wol & Co breischema Kruisjes en punten

Wol & Co legenda Kruisjes en punten

Hoe ga je het doen?

De teltekening hierboven is gemaakt voor rondbreien. Dit is wel de handigste manier van inbreien, want dan ben je altijd aan de goede kant van je werk bezig. Dat is natuurlijk fijn voor het overzicht en natuurlijk voor de draadspanning; je wisselt immers niet af tussen rechte en averechte toeren.

Inbreien wordt het mooist met een 100% wollen garen dat niet bewerkt is met superwash chemicaliën. Een 100% wollen garen haakt al tijdens het breien een beetje aan elkaar. Als je na het breien de spinolie uit het garen wast (met een wolwasmiddel en met niet te koud water), wordt het garen voller en zachter. Door het voller worden van de steken gaan de ruimtes tussen de steken dicht zitten en zie je de meegevoerde draad achter het werk niet meer.

Let op: gebruikt gaan kamgaren, want dit is te glad voor inbreien. Je werk wordt niet mooi regelmatig.

Bekijk ook eens onze andere tips voor Fair Isle: 9 tips voor Fair Isle breien.

Ook in Draad! 2 rondbreien vind je veel tips voor het inbreien van motieven. In Draad! 3 breien en kleur vind je alles over het werken met kleur in o.a. Fair Isle breiwerk.