Klassiek Zweeds motief I

Klassiek Zweeds motief I is een traditioneel inbreimotief (jacquard motief) uit Zweden. Net zoals in de rest van Scandinavië kan een dubbeldik breiwerk in deze steken in de winter geen kwaad, want het kan er behoorlijk koud zijn.

Klassiek Zweeds motief I Wol & Co

Hoe ga je te werk?

Je breit het Zweedse motief volgens het breischema. Er staat geen herhaling in de teltekening, omdat de hele tekening de herhaling is. Je hebt dus een herhaling van 12 steken en 9 toeren.

Zorg ervoor dat de twee kleuren die je gebruikt om in te breien genoeg contrasteren, want dan komt het motief het mooiste uit. Klassiek Zweeds motief I is natuurlijk een bandmotief, maar door de motiefkleur gelijk te houden en de achtergrond kleur te wisselen, kun je er toch een soort all-over motief van maken. Je kunt ook de achtergrond effen houden en het motief steeds van kleur laten wisselen.

Naast het wisselen van kleur kun je ook het motief opschuiven als je de volgende herhaling gaat breien, zodat de punten tegen elkaar aan komen. Je krijgt dan een heel andere indruk van het breiwerk. Het is leuk om eens te experimenteren met een motief dat je met verschillende kleuren breit en naar links of rechts verplaatst.

Wil je mee weten over inbreien? Lees dan onze blogs over Fair Isle breien of koop ons boek Draad!2 rondbreien. Over het werken met kleur in breiwerk gaat ons derde boek: Draad! 3 breien en kleur.