Wol-Co-herringbone-steekWol & Co

Herringbone steek

De Herringbone steek, in het Nederlands noemen we hem de Horizontale Visgraat steek, geeft een heel stevig en dicht resultaat. Je kunt de steek alleen breien met naalden die flink dikker zijn dan de naalden die officieel bij je garen horen. In dit geval gebruiken we naalden van 6 mm met een garen geschikt voor 3 tot 3,5 mm!

Lees eerst de aanwijzingen goed door. Belangrijk om te weten is, dat je de steken door achterpootjes breit ZONDER ze eerst af te halen en terug te zetten. De steek die je steeds af laat glijden is dus verdraaid. Dit maakt de steek ook zo onelastisch.

Geheel tegen onze principes vind je hier geen breischema. We denken dat een ingewikkeld schema niet veel toevoegt aan het begrijpen van het motief.

Zo ga je breien

De 1e toer wordt de goede kant van je breiwerk, houd daar rekening mee!

Om een mooi naadje te krijgen na het dichtnaaien van het herringbone breiwerk is het handig om elke toer te beginnen en te eindigen met 1 of 2 kantsteken. Zet een even aantal steken op.

Toer 1: 2 r. (kantsteken), * brei 2 steken recht samen DOOR DE ACHERPOOTJES, maar laat alleen de rechter steek van de linkernaald glijden. De 2e steek blijft dus op de linkernaald staan. Herhaal dit totdat er nog 2 steken op linkernaald staan, brei die r.

Toer 2: 2 av. (kantsteken), * brei 2 steken av. samen en laat alleen de rechter steek van de linkernaald afglijden. Herhaal tot er nog 2 steken op de linkernaald staan. Brei die av. door het achterpootje.

Toer 1 en 2 herhalen en eindigen met toer 2.

Op zich is de Herringbone steek geen lastige steek, de steek breit echter vrij moeizaan doordat hij niet meerekt. Het kost dus wat meer moeite en vooral tijd maar geeft een mooi en bijzonder resultaat.

Herringbone steek in het rond breien is handig als je bijvoorbeeld een muts wilt maken. Wil je dat proberen, bedenk dan dat de steek in het rond anders gebreid wordt dan in het heen-en-weer én dat je het begin van de toer goed moet blijven markeren. Op de website van Purl Soho kun je een handige tutorial (in het Engels) vinden. Bovendien is de col een inspirerend voorbeeld voor het gebruik van de Herringbone steek.