Dubbele ruit uit Zweden

De Dubbele ruit uit Zweden is een prachtig motief om als allover patroon te gebruiken. Wij hebben het gebruikt in de grote Nordic Sjaal in Draad! 5 Fair Isle breien.

Veel van de motieven uit het hoge noorden lijken op elkaar. Dit is niet zo gek als je bedenkt dat de motieven voor het inbreien door handel en reizen verspreidden. Er waren geen motievenboeken, maar de breiers keken goed naar de truien die, bijvoorbeeld, de vissers droegen. Zo migreerden patronen en zo komen we overals ongeveer dezelfde patronen tegen.

Wol & Co dubbele ruit uit Zweden
Wol & Co dubbele ruit uit Zweden breischema
Wol & Co Fair Isle legenda

Meer weten?

Wil je nog wat meer weten over het inbreien van motieven? Lees dan wat we schreven over Fair Isle breien.

Het gebruik van het juiste garen kan je project enorm helpen. Voor de dubbele ruit uit Zweden gebruik  je het liefst een wollig garen dat na het uitwassen van de spinolie dikker wordt (bloemt). Doordat het garen dikker wordt, gaan de ‘gaatjes’ tussen de steken dicht en zie je de meegevoerde draad achter je werk niet meer. Het is belangrijk om een proeflapje te breien als je Fair Isle gaat breien EN het proeflapje wast en laat drogen voordat je het gaat opmeten. Is het lapje te compact dan moet je echt op dikkere naalden breien. Besteed wat tijd aan je proeflapje, want dat bespaart je later weer tijd.

Ook in ons nieuwe boek Draad!5 Fair Isle breien vind je veel informatie over het breien van motieven.