Top-down muizentand

Muizentandje

Het is leuk om aan zomerse sokken een zomerse boord te breien. Een muizentandje is zo’n boord. Het muizentandje zelf rekt niet zo, dus is het handig om het been van de sok wel min of meer rekkend te maken. Zo zakt je sok straks niet af.

Kijk in de stekenbibliotheek voor het breischema van het muizentandje. Hieronder vind je de uitleg voor een top-down en een toe-up muizentandje.

Opzet muizentandje vanaf de boord.

Brei je de sok vanaf de boord dan begin je met het muizentandje.

De opzet maak je met de lussenopzet. Het is moeilijk om deze opzet niet te laten lubberen, maar dat is nu juist een voordeel. De opzet is namelijk lekker los. Dat is precies wat je nodig hebt om een muizentand te breien die niet knelt.

Okay, zet een even aantal steken op met de lussenopzet.

Muizentandje is klaar om omgevouwen te worden.

Brei nu 6 toeren tricotsteek.

Brei 1 toer als volgt: *1 omslag, 2 r. samenbr., herh. vanaf *.

Brei 5 toeren tricotsteek.

Nu is je muizentandje klaar om omgevouwen te worden.

Muizentandje wordt dichtgemaakt

Voor het muizentandje vouw je nu je breiwerk zo dat de buitenkant zichtbaar is. Elke steek die je nu gaat breien, brei je samen met een lusje van de opzet. Je breit de opzet dus vast aan de toer die je op de naald hebt staan.

verderbreien aan de muizentand verkeerde kant

Na deze toer brei je het been van de sok zoals je wilt. Hier zie je hoe je werk er aan de verkeerde kant van je breiwerk uitziet.

verderbreien muizentandje goede kant

En nog een plaatje van de muizentand aan de goede kant van je breiwerk.

Toe-up muizentandje

muizentandje toe-up klaar om omgevouwen te worden

Brei je een sok vanaf de teen dan eindig je met het muizentandje.

Je breit 6 toeren tricotsteek, de toer met de gaatjes (*1 omsl., 2 r.samenbr., herh. vanaf *) en 5 toeren tricotsteek.

Voor het muizentandje brei je nu de toer op de naald aan het been van de sok vast. Je vouwt het breiwerk zo dat de goede kanten zichtbaar zijn. Elke steek die je breit, brei je samen met een lusje dat bij de zesde toer van de tricotsteek onder de gaatjes hoort.

Heb je twee steken op je rechter naald staan dan kant je op de gebruikelijke manier af. Zorg dat je dit losjes doet anders knelt de sok straks om je been.

Muizentandje

Muizen tandjes kunnen natuurlijk ook heel goed aan ander (zomers) breiwerk!

Deze sokken en voorbeelden zijn gemaakt van Highland van Holst Garn in de kleur Lollipop. Dit is een superzacht garen dat in schitterende kleuren leverbaar is.