Mozaïek breien

Mozaïek breien is eigenlijk het breien met afgehaalde steken. Het werk wordt een beetje pixel-achtig doordat je in ribbelsteek breit en de ribbel net zo hoog is als de steek breed. Wij houden wel van het grafische effect van deze techniek.

Afgehaalde steken

Net als bij ‘gewone’ afgehaalde steken wordt het motief gevormd door de afhalingen. Maar in mozaïekbreiwerk brei je om en om twee toeren met de motiefkleur en twee toeren met de achtergrondkleur. Er wordt steeds maar met één kleur per toer gewerkt.

De meegevoerde draad zit altijd aan de verkeerde kant van het breiwerk.

Het is in de eerste toeren van je motief een beetje moeilijk te zien hoe het eindresultaat zal zijn. Daarom is het belangrijk om echt een stukje te breien, voordat je kunt besluiten of het wel of niet iets is.

Schuine lijnen zijn trouwens niet te maken in mozaïekbreiwerk. Als je dus een schuine lijn omhoog wilt hebben, zul je een trappetje moeten maken.

Opvulsteken

Een ander speciaal kenmerk is het gebruik van opvulsteken. Zoals in al het breiwerk waar een draad achter het werk loopt, kun je maximaal drie steken afhalen zonder dat je het moet zekeren. In mozaïekbreiwerk maak je opvulsteken in plaats van het zekeren. Voor opvulsteken haal je om de steek één steek af. Door deze opvulsteken wordt je motief nooit helemaal zwart / wit, maar schemert de ene kleur door de andere kleur heen. Het contrast tussen achtergrond en motief is zo wat zachter dan in andere technieken die een motief inbreien.

Breischema

Het breischema voor mozaïekbreiwerk zit net iets anders in elkaar dan de meeste breischema’s. Dat komt doordat:

  1. je met één kleur per toer werkt en de tweede toer met dezelfde kleur exact dezelfde afhalingen doet. In breischema’s voor mozaïekbreiwerk wordt daarom alleen de heengaande toer aangegeven.
  2. je alleen rechte steken (heen en terug) breit en je de afhalingen averecht afhaalt.
  3. de meegevoerde draad altijd aan de verkeerde kant van je werk zit.

Verder is het bij het lezen van de breischema’s belangrijk om te weten dat de kantsteek waarmee je start in het schema ALTIJD de kleur is waarmee je de toer gaat breien. Hieronder zie je een voorbeeld van een breischema uit onze eigen stekenbieb.

Kleur in mozaïek breiwerk

Doordat je opvulsteken gebruikt in mozaïekbreiwerk is het belangrijk dat de kleuren die je gebruikt een duidelijk contrast hebben.

Maak vooral eerst een proeflapje om te checken of het contrast in orde vindt.

Mozaïek in het rond

Mozaïek breiwerk in het rond breien is niet moeilijker dan gewoon rondbreiwerk. Je moet wel met een aantal zaken rekening houden. De meeste breischema’s zijn voor plat breiwerk gemaakt. Je moet ze dus omzetten naar een schema voor rondbreiwerk. Dat doe je zo:

  • brei de heengaande toeren zoals in het schema – je leest ze van recht naar links.
  • Brei geen kantsteek.
  • Brei de teruggaande toeren alsof ze heengaand zijn. Je leest het schema ook van recht naar links (en je breit dus als het ware nog eens dezelfde toer).

Zelf mozaïekbreiwerk ontwerpen

Als je ruitjespapier en een potlood hebt, kun je zelf gemakkelijk ook zelf een mozaïek ontwerp maken. Houd wel rekening met de kenmerken hierboven beschreven. En vergeet niet dat je nooit meer dan drie steken afhaalt. Moeten er meer steken tussen de motieven, dan gebruik je opvulsteken.