Monique Boonstra

Monique Boonstra, kantbreien op z’n mooist

We zijn erg blij dat kantbreier en ontwerper Monique Boonstra meedoet aan onze serie over wolwinkels, ontwerpers en garens. Wat een prachtige ontwerpen, wat een brei-vakmanschap en fijn om de mens achter de ontwerper te leren kennen.

Monique Boonstra
Shawl Sweet Pea met nups

Als eerste vragen we Monique of er een rode draad in haar ontwerpen zit en waarom? 
Monique Boonstra: “Daar moet ik even over nadenken. Ik probeer ontwerpen eenvoudig te houden, maar dat lukt me zelden. Ik wil vaak te veel tegelijk zodat het een echte uitdaging is om het te maken. Soms is het garen de baas, dan bepaalt de dikte of de kleur de richting van het ontwerp. En soms is een patroontje de baas en bepaalt alle andere facetten.
Er zijn maar een paar basis steken bij kantbreien. Een rechte steek, een averechte, een omslag en 2 of 3 samenbreien. That’s it! Maar net als bij muziek, met een paar noten kun je ZO VEEL doen! Er is zo veel te ontdekken. Spelen met ritme, grootte, vormen en herhalingen. Ik maak er soms een sport van om een traditioneel patroon in een andere vorm te gieten en kijken wat er gebeurd. Zo maakte ik met een klassiek schelp patroon, in Shetland kant, een driehoek shawl. Voor het gemak worden deze shawls in een rechthoek gebreid en heel vroeger wel eens in een randje. Mijn ontwerp is een open gewerkte rand en dan de schelpen die in het midden steeds kleiner worden. Dat gaf een kick toen het klopte en gaf een geweldig resultaat. Zolang ik me uitstekend vermaak met die 5 basis steken, blijf ik dit doen.”

across the beach monique boonstra
Across the beach

Garens voor kantbreien

Natuurlijk willen we ook graag meer weten over de garens die Monique Boonstra gebruikt en of het garen het ontwerp bepaalt.
Monique legt uit: “Toen Kantwerk nog een klein Kantwerkje was, kreeg ik veel opdrachten die waren gebaseerd op garens die net nieuw waren. Winkels kwamen naar mij toe voor een ontwerp met hun nieuwste product. Zo leerde ik allerlei zaken over diktes, vezels, kleuren en maat. Zij hadden een bepaalde clientèle die dan met mijn ontwerp kennis maakten, en ik kreeg wat meer naamsbekendheid.
Nu ik 10 jaar ervaring heb, valt er nog steeds veel te leren, want de ontwikkelingen staan niet stil. Maar ik ben nu wel min of meer blijven hangen in kantgarens en die worden tegenwoordig toch wat minder gemaakt. Ze liggen niet standaard in de gemiddelde wolwinkel en mensen zullen er dus naar op zoek moeten. Social Media helpt hierbij en er wordt her en der flink gelinkt naar webwinkels en indy-dyers (independant dyers / zelfstandige ververs).
Dat betekent dat de drang om van een garen uit te gaan, nu heel klein is. Ik weet vaak wel ongeveer wat ik wil gebruiken. En soms besef ik dat ik daarmee best wat (potentiële) klanten achterlaat omdat ze het ‘te dun’ vinden. Dus probeer ik het af te wisselen. Zo heb ik begin dit jaar “The Third One” uitgebracht in een cobweb en een maand later een Hap “Making a point”. Een driehoek shawl in een 2ply laceweight, wat 3x zo dik is als het garen voor The Third. In de stille hoop dat breiers de smaak te pakken krijgen en doorgroeien naar fijner werk.
Mijn ‘geheime’ project is een shawl die geheel gebaseerd is op het garen en vooral de kleur. Hand geverfd linnen. Diep indigo blauw. Habu Textiles bond de streng stevig vast en daardoor zitten er witte spikkels in het garen. Ik heb ook een streng wit/ ongeverfd. Ik heb nog nooit eerder met linnen gewerkt en het gaat erg langzaam.”

En wat is je lievelingsgaren?: “Cashmere met zijde, om precies te zijn de zachtheid van de cashmere/ kasjmier en de glans en sterkte van de zijde. Mijn voorkeur gaat vrijwel altijd uit naar gladde garens, zodat het kant het beste tot zijn recht komt. Daar heb je tenslotte zo hard aan gewerkt. Een tikkie pluis is niet erg, maar ik zal zelden kiezen voor een mohair. Toch heb ik wel ontwerpen met een hoog mohair gehalte, sommige Estlandse patronen komen daarmee zo goed tot hun recht. Mohair is vrij sterk en zeker met een bestanddeel zijde erbij.
Er zijn niet heel veel mensen die kantgarens verkopen, laat staan verven. Ik heb een voorkeur ontwikkeld voor pastel tinten omdat het kant dan zo mooi uit komt. Het moet ook uitnodigen om te dragen, dicht op de huid. Zelfs Fijn Kant moet je elke dag kunnen dragen. Net als een gewone shawl. Als je dan een 20% zijde bestanddeel hebt in je garen, dan lukt dat prima!

esha monique boonstra
Esha

Favoriete ontwerper

Monique heeft zelf ook een favoriete ontwerper: “Dat kan er maar één zijn. Sharon Miller. Ze schreef ‘Heirloom Knitting” pattern and work book. Het is als een bijbel. Als je iets zoekt op Shetland Kant gebied, dikke kans dat het dáár in staat. Ik heb zó veel van haar geleerd. En daardoor kan ik nu zelf ontwerpen maken en uitvoeren.
Mijn idool is Ina Irvine. Ze kon niet alleen erg goed breien maar ook er voor spinnen. Haar werk is gedoneerd aan het koningshuis van Engeland. Haar shawl zag ik liggen in het museum in Lerwick. Ik heb haar 1x ontmoet en ik kreeg een mini Hap van haar cadeau! Ze is helaas overleden.”

Lusna, ontwerp A.M. Doonan

Van het ene ontwerp naar het andere

Hoe komt en blijft Monique in een creatieve flow? “Als ik dat wist… Mede door Covid is er maar bar weinig uit mijn handen gekomen. Ik moest gewoon doorwerken met de post en had, vooral in het begin, geen tijd om wat nieuws te bedenken. Door een vaste klant kon ik nog 3 nieuwe shawls met nupps (bobbeltjes in Estlands kant) leveren en als patroon set aanbieden. En een andere klant wilde een combinatie van 3 losse patroon onderdelen en dat werd “Winter Lake”. Dan wordt de druk om met wat nieuws te komen ineens erg hoog. Tegen januari dit jaar werd het wat rustiger en was ik opeens bezig met 3 nieuwe ontwerpen tegelijk: ‘The Third One’, ‘Making a Point’ en ‘The Fourth One’. Eigenlijk zijn er nog 2 projecten die op de lijst staan voor dit jaar, maar geen idee of dat gaat lukken.
‘The Third One’ is gebaseerd op een shawl die te zien is op de website van Shetland Museum and Archives. Daar vind je oude shawls, ik bestudeer de foto’s en maak het patroon na. Daarna verander ik een paar patroontjes. En ik vond een patroon dat ik als basis gebruikte voor het midden. De rand vond ik ook en paste ik aan. Zo heb je dan een nieuwe shawl met een traditionele basis.
Daar ben ik eerlijk in. Voor zover ik weet, worden de shawls die in het archief bewaard worden als foto of als museum stuk, niet nagemaakt. En schapenwol is wel onderhevig aan verval en dan kun je maar beter een patroon er van hebben.
‘Making a Point’ heb ik gemaakt n.a.v. het overlijden van mijn oma. Ze is 100 jaar geworden en kreeg toch nog Covid19. Ze kwam van Zeeland en dat is het land van open land en blauwe lucht en volle zee. Die shawl was snel klaar. ‘The Fourth One’ is ook een driehoek, net als ‘Making a Point’. Daar ben ik nog mee bezig. Ik had bedacht dat ik die zou dragen op de bruiloft van onze zoon, maar dat gaat niet lukken.
Ik kom voorlopig niet uit de hoek van het kantbreien. Ik brei ook wel truien maar een ontwerp zit er voorlopig niet in. Dus stort ik me weer op de naalden en krijg vaak tijdens het breien ideeën. Dan kruip ik achter mijn desktop en ga meteen weer vakjes vullen. Zo is er altijd wat achter de hand, voor een volgend project.”

Leuk om te weten!

Monique woont in hartje Friesland en rijdt graag op de motor, naar het strand maar ook om een workshop te geven of een leuke breiwinkel te bezoeken!

Waar vind je Monique Boonstra?

Je kunt de ontwerpen van Monique Boonstra kopen en direct downloaden in haar webshop: https://kantwerk.myshopify.com/ 
Mijn Etsy shop https://www.etsy.com/shop/APassionForLace is al actief sinds 2009. Daar kun je de bijna alle patronen ook kopen en downloaden.
De Ravelry shop https://www.ravelry.com/designers/a-passion-for-lace is ook open, sinds 2010. Heel veel mensen zijn daar toch actief omdat ze heel veel patronen in hun bibliotheek hebben en er altijd bij kunnen. Mocht Paypal een probleem zijn, stuur me een bericht en via een bank overschrijving lukt het ook!
Monique heeft ook een blog. Niet meer zo actief als vroeger, nog steeds boordevol met informatie.
Alle winkels die in mijn shoppinglist staan, hebben uitstekende producten en zijn betrouwbaar.
http://bridgetsbrei.blogspot.com/

Mocht je vragen hebben, meer willen weten of zien? Neem contact met Monique Boonstra op via Facebook (Monique Boonstra) of Instagram (@apassionforlace)  of via de mail monique@kantwerk.nl

Heb je zin om eens wat ajour motieven uit te proberen en daarna je te wagen aan een ontwerp van Monique Boonstra, kijk dan in onze stekenbibliotheek voor wat leuke steken.

Blyde