lange foto kabels zonder kabelnaald

Mini kabels maken zonder kabelnaald: recht over recht

Kabels maak je door steken van volgorde te wisselen. Je zet dan steken op een kabelnaald, breit steken en daarna brei je de steken van de kabelnaald. Deze techniek hebben we uitgebreid beschreven in eerdere blogs. Maar soms heb je gewoon geen zin in dat gefrutsel met die kabelnaald.

Wol & Co Kabelen met kabelnaald

Goed nieuws

Er is gelukkig goed nieuws! Kabels kun je ook zonder kabelnaald maken. En als je kabel niet breder dan twee steken is, hoef je niet eens de steken te wisselen voordat je ze breit.

Beiers breiwerk

In het Beierse breiwerk wordt eerst de steek die naar rechts moet gebreid (voor- of achterlangs de steek die naar links moet). Dit doe je, terwijl de steek die naar links moet gewoon op de naald blijft staan. Daarna wordt de steek die naar links moet gebreid en gaan beide steken van de linkernaald.

Deze manier is snel en veilig, want de steken blijven op de naald staan totdat ze gebreid zijn. Maar de kabels zelf zien er alleen niet altijd al te regelmatig uit en het blijft soms een beetje trekkerig.

Kabels maken à la Barbara Walker

We vonden in één van de boeken van Barbara Walker een manier om mini-kabels te kruisen zonder een kabelnaald te gebruiken, zonder de steken ongebreid van de naald te laten én zonder dat het er trekkerig uitziet!

Hieronder links zie je de Beierse manier van wisselen.

Rechts zie je de manier van wisselen van Barbara Walker.

Wol & Co kabelen zonder kabelnaald 1 platte wisselsteek
Wol & Co kabelen zonder kabelnaald 2

Beiers

Bij de linker (Beierse) manier van wisselen, worden de steken op gelijke hoogte gewisseld. Dan lopen de steken op gelijke hoogte achter elkaar langs. Hierdoor zie je de steek die naar links loopt zelfs bijna niet. Door de wissel wordt die steek plat getrokken.

Walker

Rechts is gewisseld op de manier van Barbara Walker. Zij breit twee steken samen. De mindering is links- of rechtsleunend dat hangt af van de richting waarin de kabel moet. Door minderen kom je natuurlijk een steek te kort. Maar je maakt er weer een steek bij door één van de samengebreide steken nog eens te breien. Hierdoor krijgt de steek die achterlangs gaat in de stekenkolom een extra steek (een extra toer van één steek). En hierdoor ontstaat er wat meer ruimte in de kabel.

Zo doe je een linksdraaiende kabel à la Barbara Walker:

  1. Je breit tot waar de wisseling moet komen.
Wol & Co kabelen zonder kabelnaald links 1

2. Haal één steek af alsof je recht gaat breien en doe dat nog eens.

Wol & Co kabelen zonder kabelnaald links 2

3. Zet de twee (verdraaide) steken terug op de linkernaald.

Wol & Co kabelen zonder kabelnaald links 3

4. Brei nu, terwijl je rechterbreinaald achterlangs gaat, de linkersteek van de verdraaide steken nog eens recht. Laat niets afglijden.

Wol & Co kabelen zonder kabelnaald links 4

5. Brei de twee verdraaide steken recht door de achterpootjes samen en laat de steken afglijden.

Wol & Co kabelen zonder kabelnaald links 5

Zo doe je een rechtsdraaiende kabel à la Barbara Walker:

  1. Je breit tot waar de wisseling moet komen.
Wol & Co kabelen zonder kabelnaald rechts 1

2. Brei twee steken recht samen en laat ze niet afglijden.

Wol & Co kabelen zonder kabelnaald rechts 2

3. Steek je naald voorlangs tussen de twee samengebreide steken en brei de meest rechtse steek nog eens recht. Laat hierna de steken afglijden.

Ten Slotte

De voordelen van kabelen à la Walker nog eens op een rijtje.

  1. Je werk wordt niet steeds onderbroken door het pakken, gebruiken en wegleggen van de kabelnaald.
  2. Bovendien komen de steken niet van de naald voordat ze gebreid zijn.
  3. Deze kabels zijn minder trekkerig en wat rekbaarder dan ‘normale’ kabels. Doordat je als het ware een extra steek breit op de kolom die je achterlangs kruist, ontstaat er meer ruimte. De kabel gaat niet trekken.

Deze wat meer rekbare kabels zijn goed te gebruiken als boord, in sokken, in mutsen en op alle andere plekken in je breiwerk waar je wel kabels wilt, maar niet te veel rek wilt verliezen.

De voorbeelden zijn gebreid van Supersoft van Holst Garn. Dit is een 100% wollen garen dat we in heel veel kleuren leveren.