In ons vorige blog  schreven we al over de voordelen van de halve patentsteek.

De halve patent maak je door één toer 1 recht 1 averecht te breien en de volgende toer patentsteken te maken door de averechte steken af te halen met een overslag.  Hoe meerder en minder je in de halve patentsteek?

Minderen in halve patentsteek

Voor het minderen kun je, net als in ander breiwerk, kiezen voor 2 recht samenbreien of AAB (afhalen afhalen breien). In het eerste gevel leunt de afkanting naar rechts, in het tweede geval naar links.

Als je aan de goede kant van je werk de kolom met rechte steken (in dit geval recht patentsteken) bovenop laat liggen bij het minderen, heb je een duidelijk zichtbare mindering. Laat je de averechte kolom bovenop liggen dan heb je een wat minder zichtbare afkanting. Het is maar net wat je wilt.

Minderen halve patent 1

2 r.samenbr.: de afkanting leunt naar rechts.

minderen halve patent 2

AAB: de afkanting leunt naar links.

In breiwerk gemaakt met de halve patent heb je een duidelijk verschil tussen de goede en verkeerde kant. Meestal minder of meerder  je aan de goede kant van je werk. Dat is handig bij de halve patensteek, want aan die kant brei je gewoon 1 recht 1 averecht.

Aan de verkeerde kant van het breiwerk moeten we patentsteken maken, maar hoe maak je nou een overslag als je twee averechte steken naast elkaar hebt? Nou heel simpel. Je haalt twee steken af en maakt één overslag. In de volgende toer brei je de overslag met de eerste van de twee steken mee. De tweede van de afgehaalde steken brei je gewoon zonder overslag.

twee averechte steken met 1 overslag

En dan het meerderen. Hoe maak je netjes een meerdering?

Meerderen met M1

Manier 1: Je maakt van twee averechte steken 2 steken door de steek twee keer te breien. In de teruggaande toer aan de verkeerde kant heb je dan 2 rechte steken naast elkaar. Hierna meerder je tussen deze twee steken en klopt het motief weer.

Het nadeel van deze manier van meerderen is dat de nieuwe kolom met steken niet mooi uit de oude kolom ontstaat.

meerderen door m1

Meerderen door op te tillen

Manier 2: Je meerdert door een opgetilde meedering te maken. (Voor een uitgebreide uitleg over deze meedering kun je in Draad!2 terecht.). Op die manier komt de nieuwe kolom wel uit de oude kolom te voorschijn.

Nadeel hiervan is dat je in de teruggaande toer twee averechte steken afhaalt met één overslag. Om in de volgende toer mooi te meerderen, brei je de eerste rechte steek met de overslag, dan meerder je, dan brei je de tweede steek zonder overslag.

meerderen door optillen

Nog even dit

Hierboven hebben we een paar manieren beschreven om te meerderen en te minderen in de halve patentsteek. We hebben een lapje opgezet en zijn dingen gaan proberen. Doe dit vooral zelf ook! Zet gewoon een lapje op en ga lekker aan de gang. In breien kan iedereen zijn eigen ei kwijt en misschien verzin je wel iets geweldigs.

Het is wel handig om tijdens het experimenteren bij te houden wat je doet, want het is jammer als je iets moois maakt dat je later niet meer na kunt doen!