Wol & Co Marius trui opschrijfboekje

Marius trui

Wie aan Noorwegen denkt, denkt aan mooie truien. Eén van de beroemdste Noorse truien wordt volgend jaar 60! Het is de Marius trui.

Unn Søiland

Deze beroemde Marius trui werd door Unn Søiland ontworpen. Zij verkocht in 1953 haar ontwerp aan de Sandnes Wol fabriek als patroon om thuis zelf te kunnen breien en vandaag de dag is de Marius de meest gebreide trui in Noorwegen.

Unn Søiland

Toen Unn Søiland haar ontwerpen maakte, was het helemaal niet gangbaar om kleurige ontwerpen te maken en haar patronen waren dan ook uniek. De Noorse truien werden hierdoor een mode hit en ook internationaal populair! Zo populair dat zelfs presidents vrouwen de trui droegen. Hieronder zie je Rosalyn Carter die de trui draagt.

Waarom Marius?

Maar hoe kwam Marius eigenlijk aan zijn naam? Dat zit zo: Stein Eriksen, winnaar van de gouden medaille op de slalom op de Olympische winterspelen in Oslo van 1952, droeg de trui van Søiland. Stein was beroemd, maar kon niet poseren met de trui, want dan zou hij zijn amateurstatus verliezen en dat is slecht nieuws voor een Olympische sporter.

Steins broer Marius, acteur, poseerde daarom met de trui. De film waarin Marius speelde en waarin hij de trui droeg, draaide in heel Noorwegen en was zo een goede reclame voor de trui. Uiteindelijk kreeg de trui de naam van de broer van de ski-beroemdheid: Marius.

Dus de beroemde skiër en de beroemde acteur waren samen goede reclame voor de kleurrijke trui van Søiland en gaven hem het zetje om beroemd te worden.

Onderscheiding

Unn Søiland kreeg een koninklijke gouden onderscheiding voor haar pionierswerk voor de ontwikkeling van de Noorse breitraditie, haar ontwerpen voor handbreiwerk en het promoten van Noorse textiel in het buitenland.

In 1994 werd het boek ‘To rette of en vrang’* uitgegeven. Dit boek gaat over het leven en de ontwerpen van Søiland. Veel van haar ontwerpen zijn nu klassiekers. De schrijver heeft het boek beschikbaar gemaakt op ISSUU en je kunt het boek hier inzien (of lezen als je Noors kunt lezen). Achterin het boek vind je nog wat ontwerpen.

*twee recht één averecht

De trui

Het model van de Marius is traditioneel met rechte schouders en een rechte mouwinzet. In Noorwegen wordt het lijf van een trui in het rond gebreid. Als het klaar is, worden de armsgaten en de hals opengeknipt en vanuit deze ‘gaten’ worden de mouwen en de halsboord opgenomen.

De originele Marius is nog steeds te breien. Sandnes Garn verkoopt een thema magazine met het originele patroon en allerlei moderne varianten hiervan. Wat een leuke souvenir om mee naar huis te nemen van een fijne vakantie in het hoge noorden!

Beroemdheid

Brei je niet, maar vind je het motief van Marius leuk, dan kun je van alles vinden met het Marius patroon. Wat dacht je van een Marius koekblik of een Marius opschrijfboekje? Of wil je meer weten van de Marius trui? Dan vind je hier zelfs een hele website gewijd aan Marius. Tja, dat kan alleen als je beroemd bent!

En ga je voorlopig niet op vakantie naar Noorwegen? Dan kun je in Nederland (of vlak over de grens) ook dealers van Sandnes Garn vinden. Hier vind je ook de magazines.

Heb je voor het inbreien nog wat tips en oefening nodig? Dan is onze Draad!5 Fair Isle breien een goede investering. HIER kun je het boek vinden.