Leren breien is echt niet moeilijk. Je hebt garen, breinaalden en een beetje geduld nodig en voor je het weet brei je je eerste sjaal. Het is heel handig als je iemand kent die je breien wilt leren. Die iemand is niet altijd voorhanden en ook na je breilessen wil je nog wel even nakijken wat je geleerdheid.

Dan is het superhandig als je kunt leren breien met behulp van een goed boek of magazine en wat extra ondersteuning in de vorm van filmpjes hebt. Wol & Co kan je daarbij helpen, we geven je wat tips om aan de slag te gaan.

recht breien 13

Een goed boek helpt

Leren breien begint vaak met zelf wat uitproberen, youtube filmpjes kijken en met iemand meekijken. Maar een boek geeft je de mogelijkheid om alles in je eigen tempo te doen en het nog eens rustig na te lezen en kijken. In ons boek Draad! 1 breien-de basics (ebook) leggen we alle basishandelingen van het breien duidelijk uit. We gebruiken veel foto’s en duidelijke, korte teksten. Je leert niet alleen hoe je breit, maar ook waarom je bepaalde handelingen doet. Aan de hand van de patronen kan je je het geleerde meteen uitproberen. Uiteindelijk kan je een vest breien.

Ons magazine Werkdraad 1 leer breien is een beknopte versie van het bovenstaande. Geen patronen, maar wel de duidelijke uitleg met veel foto’s.

Leren breien met een goed boek: Draad! 1 breien-debasics ebook
Leren breien met ons eboek Draad! 1 breien – de basics Eboek

Leren breien met fijne materialen

Ook al begin je met leren breien, het is slim om te starten met een garen dat je leuk vindt en misschien zelfs wel iets moois kan worden. Tenslotte breit het een stuk leuker als de kleur en materiaal van je garen naar je smaak is. Voor je het weet heb je de rechte steek onder controle en brei je een fijne sjaal voor jezelf.

Kies niet een heel dun maar zeker ook geen heel dik garen. Garen dat je breit met breinaalddikte 4 à 5 mm is het fijnst om mee te beginnen. Heel dunne of dikke breinaalden houden niet zo fijn vast en motorisch gezien zijn ze ook wat lastiger te hanteren.

Relax!

En dat bedoelen we letterlijk. Als je leert breien, heb je de neiging de naalden en het garen wat krampachtig vast te houden en aan te trekken. Daardoor krijg je een strak breiwerk waardoor het breien best moeizaam gaat. Probeer je naalden en garen losjes vast te houden, dan gaat het makkelijker en het is een stuk beter voor je handen, armen en schouders.

En verder: geen stress als het niet meteen goed gaat, als je een steek laat vallen of wat er ook maar fout kan gaan. Wees aardig voor jezelf, lopen en fietsen heb je tenslotte ook niet in één dag geleerd. Oefenen en meters maken, dat helpt. Door oefenen sla je de breihandelingen op in je geheugen en daardoor gaat het steeds beter.

Leren breien met wat extra hulp

In ons blog vind je de serie ‘leren breien’. Die is eigenlijk voor kinderen geschreven, maar natuurlijk ook prima geschikt voor volwassenen.

Op onze Tips-pagina staan ondersteunde video’s, zodat je de verschillende handelingen nog een kunt zien doen.

leren breien babyvestje